Skip to main content

Ο παγκόσμιος Τύπος υποκλίνεται στον Μέσι

REUTERS/Hannah Mckay

Σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ του πλανήτη εστιάζει στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή του «ψύλλου», σημειώνοντας πως πλέον ουδείς δικαιούται να του ασκεί κριτική.

Την επομένη της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή σύσσωμος ο διεθνής Τύπος, αθλητικός και μη, αποθεώνει τον Λιονέλ Μέσι σημειώνοντας πως, πλέον, σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον ισάξιος του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Επίσης, αναφορές υπάρχουν και στον μεγάλο ηττημένο του τελικού στη Ντόχα, τον συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ.

«Ο Λιονέλ Μέσι έβαλε τη σημαία του στην κορυφή του Έβερεστ», γράφουν οι Times του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας τον «ψύλλο», έναν από τους «σπουδαιότερους όλων των αθλημάτων».

Ο Μέσι «οδήγησε την Αργεντινή στην κορυφή με «Μαραντόνια απόδοση», γράφει η ισπανική αθλητική Marca και η μεγαλύτερη ισπανόφωνη εφημερίδα στον κόσμο, El Pais, επισημαίνει: «Το 10 φθάνει στην δόξα» μετά από «μια ζωή απογοήτευσης και αμοιβαίας παρεξήγησης μεταξύ αυτού και της χώρας του, με δύο αποχαιρετισμούς από την Εθνική ομάδα».

«Αιώνια δόξα στον Μέσι», αναφέρει αργεντίνικη αθλητική εφημερίδα Olé, αντανακλώντας το γενικό συναίσθημα στην Αργεντινή, με την επισήμανση, πως «ένας ολόκληρος λαός περίμενε σχεδόν είκοσι χρόνια την στέψη του διάσημου Νο 10, που ενώθηκε με τον Ντιέγκο Μαραντόνα στο Πάνθεον των θεών του ποδοσφαίρου».

Ακόμη και στην Βραζιλία, την αιώνια και παραδοσιακή αντίπαλο των «Γκαούτσος», ο Τύπος εστιάζει στη νίκη των Αργεντινών «αδελφών» και τη στέψη του Μέσι, «του καλύτερου», που «άξιζε πολύ να σηκώσει το Κύπελλο», σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 βάζει τέλος στην συζήτηση για τους Μέσι και Ρονάλντο. Ο Αργεντινός είναι ο καλύτερος παίκτης των τελευταίων 50 ετών», υπογράφει η βραζιλιάνικη ειδησεογραφική ιστοσελίδα UOL.

«Όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα στην εποχή του, το είδωλο των γηπέδων ανταποκρίθηκε στην φήμη του την Κυριακή, περισσότερο από ποτέ το καμάρι ενός ολόκληρου λαού», γράφει η γαλλική Le Figaro, επαινώντας τον «καταπληκτικό Μέσι».

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της επίσης γαλλικής Liberation χαιρετίζει εξίσου τους «θρυλικούς» Μέσι και Μπαπέ, μοιράζοντας το πρωτοσέλιδό του μεταξύ των δύο αντιπάλων στην Ντόχα και συμπαικτών στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Μέσι επιτέλους παγκόσμιος πρωταθλητής: «ένα σημαντικό γεγονός στην Ιστορία του παιχνιδιού που φέρνει αυτόν τον απόλυτο καλλιτέχνη πιο κοντά στην αθανασία», τιτλοφορείται η γαλλική αθλητική εφημερίδα L΄Equipe, που… λυπάται επειδή ο Μέσι δεν «διάλεξε μία άλλη ημέρα».

«Ένα από αυτά τα ηρωικά ματς που μένουν στον χρόνο», σημειώνει η L΄Equipe. «Αλλά κι ένα από αυτά τα μαχαιρώματα που τρυπούν την καρδιά».

Η Gazzetta dello Sport θεωρεί ότι ο Μέσι είναι «ισάξιος με τον Μαραντόνα». Και προσθέτει: «Ο Μέσι είναι μια ιδιοφυΐα σε ένα συνηθισμένο σώμα, ή μάλλον σε ένα σώμα που δεν έχει τίποτε αθλητικό». Όμως, «για το ποδόσφαιρο, αυτή η σωματική διάπλαση μπορεί να είναι αρκετή εάν έχεις το κεφάλι ενός καλλιτέχνη και το πόδι του Θεού», συμπληρώνει η ιταλική εφημερίδα.

Για την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «ο Λιονέλ Μέσι δημιούργησε ένα αιώνιο έργο» κατακτώντας «τον πρώτο τίτλο παγκόσμιου πρωταθλητή σε έναν λευκογάλαζο καθεδρικό ναό».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τιτλοφορείται «Τι τελικός!» και μιλά για «τρελή βραδιά» και για δύο ομάδες που πέρασαν από «παράδεισο και κόλαση».

Τέλος, η Gazzetta dello Sport χαρακτηρίζει τον Μπαπέ «ένα φαινόμενο που δεν μοιάζει με κανέναν» και η Süddeutsche Zeitung δίνει συγχαρητήρια στον Γάλλο διεθνή για την «ατομική απόδοσή του, που ήταν για τα βιβλία της Ιστορίας του ποδοσφαίρου».