Skip to main content

Στον τελικό του Μουντιάλ 2022 η Γαλλία

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι «Μπλε» νίκησαν το πολύ μαχητικό Μαρόκο με 2-0 κι έδωσαν ραντεβού για τον τελικό της Κυριακής στον Λιονέλ Μέσι και την ομάδα του.

Η Γαλλία δημιούργησε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου… βαρέων βαρών με την πρόκρισή της στον καταληκτικό αγώνα της Κυριακής (18 Δεκεμβρίου), εναντίον της Αργεντινής.

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές νίκησαν 2-0 το Μαρόκο στον δεύτερο ημιτελικό του Κατάρ 2022 σημειώνοντας από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, ένα στην αρχή και το δεύτερο στο λυκόφως της αναμέτρησης με τα «Λιοντάρια του Άτλαντα».

Μόλις στο 5ο λεπτό ο πλάγιος μπακ Τεό Ερναντέζ σηκώθηκε ψηλά για να κάνει το πλάγιο «σκαστό» και να δώσει προβάδισμα στους «Μπλε» στους Ντιντιέ Ντεσάν.

Ταυτόχρονα, αυτό ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκε το Μαρόκο από αντίπαλο παίκτη, αφού το μοναδικό έως τώρα, στη νίκη επί του Καναδά (2-1), το τέρμα είχε προέλθει από τα… φίλια πυρά του Ναγέφ Αγκέρντ στην εστία του Μπόνο.

Στη συνέχεια οι Αφρικανοί ανέκαμψαν, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στην άμυνα των «Τρικολόρ», παρά μόνο στην περίπτωση που ο Ούγκο Λιορίς έσωσε έξοχα σε ένα σουτ του Ζαβάντ Ελ Γιαμίκ.

Το αουτσάιντερ του αγώνα κυριάρχησε σε σημαντικό μέρος του δεύτερου 45λεπτου αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια αρκετά καθαρή ευκαιρία για την ισοφάριση.

Ως εκ τούτου δεν κατάφερε να δώσει και συνέχεια στο εκπληκτικό σερί που περιλάμβανε νίκες επί του Βελγίου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για να γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα στην Ιστορία που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Γαλλία διασφάλισε τη νίκη-πρόκριση στο 79ο λεπτό, όταν μια έξοχη ντρίμπλα του Κιλιάν Μπαπέ έδωσε την ευκαιρία στον Ραντάλ Κολό Μουανί να πετύχει το καθοριστικό γκολ με το πρώτο του άγγιγμα στην μπάλα, σε λιγότερο από ένα λεπτό συμμετοχής στο παιχνίδι.

Η Γαλλία έγινε η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια που θα υπερασπιστεί τον τίτλο σε διαδοχικούς τελικούς, μετά τη Βραζιλία το 2002.

Τώρα ανυπομονεί για την αναμέτρηση της Κυριακής, όταν θα προσπαθήσει να ακολουθήσει τη Βραζιλία (1962) και την Ιταλία (1938), ως η τρίτη ομάδα όλων των εποχών που θα διατηρήσει τον τίτλο.