Skip to main content

Η κατανομή των θέσεων στο Μουντιάλ 2026 και το φορμάτ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο επεκτείνεται σε 48 ομάδες (από τις 32 σήμερα) μετά το Μουντιάλ του Κατάρ κι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση ανά ήπειρο και, σαφώς, περισσότερους αγώνες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 εισέρχεται από αύριο (Παρασκευή 9/12) στην τελική ευθεία του με τη διεξαγωγή των τεσσάρων προημιτελικών αγώνων (9-10/12), όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το επόμενο, που θα φιλοξενηθεί από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό το 2026.

Η τρέχουσα διοργάνωση θα είναι η τελευταία στην οποία συμμετέχουν 32 Εθνικές ομάδες, αφού από την επόμενη τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα θα αυξηθούν σε 48, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση αλλά και να βελτιωθεί η αναλογικότητα.

Μία αύξηση που εγκρίθηκε ομόφωνα πριν από πέντε χρόνια από τη FIFA και, όπως είναι φυσικό, σημαίνει και σημαντική αύξηση στον αριθμό των αγώνων, αφού από τους 64 τωρινούς θα εκτοξευθεί στους 80 ή και στους 104, αναλόγως με το φορμάτ που θα επιλεχθεί.

Ας δούμε λοιπόν με ποιο τρόπο θα κατανεμηθούν οι 48 θέσεις, σύμφωνα με όσα τα έως τώρα ισχύοντα. Οι 16 προορίζονται για Εθνικές ομάδες από την Ευρώπη (UEFA), έναντι των 13 που μετείχαν ως τώρα.

Σημαντικά ωφελημένη θα είναι Αφρικανική Συνομοσπονδία, η οποία θα αυξήσει τις ομάδες της από πέντε σε οκτώ, ενώ η Ασιατική Συνομοσπονδία θα τις κάνει έξι (από 4,5), ενώ άλλες τόσες (από 3,5) θα έχει η Βόρεια-Κεντρική Αμερική αλλά και η Νότια Αμερική, ενώ μία θέση θα διατεθεί στην Ωκεανία (είχε 0,5).

Οι δύο υπόλοιπες θέσεις θα προέλθουν από πλέι οφ μεταξύ πέντε ομάδων από τις συνομοσπονδίες (εκτός UEFA) και μίας από τη συνομοσπονδία των χωρών υποδοχής (CONCACAF).

Όσο για το φορμάτ, τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο. Αρχικά, ένα σύστημα με 16 ομίλους των τριών ομάδων έκαστος, με τις πρώτες δύο ομάδες να περνούν στην επόμενη φάση. Πρακτικά, τρεις αγώνες ανά όμιλο (48), 16 παιχνίδια στην φάση των «32», 8 αγώνες στους «16», 4 στα προημιτελικά, 2 στα ημιτελικά, ο αγώνας για την 3η θέση και ο τελικός, σε ένα σύνολο 80 αγώνων.

Η άλλη σκέψη είναι να διατηρηθούν οι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, όπως τώρα, αλλά να γίνουν 12 λόγω των 48 ομάδων. Στη φάση των «16» θα προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες.

Αυτό θα σημαίνει έξι παιχνίδια για κάθε όμιλο (72), 16 στη φάση των «32», 8 τη φάση των «16», 4 στους προημιτελικούς, 2 στα ημιτελικά, ο αγώνας για την 3η θέση και ο τελικός, ήτοι 104 αγώνες.