Skip to main content

Η UEFA περιμένει τα έγγραφα της εισαγγελίας του Τορίνο για τη Γιουβέντους

REUTERS/Massimo Pinca

Εκτός από τις ιταλικές οικονομικές και δικαστικές Αρχές η «Γηραιά Κυρία» μπαίνει πλέον στο στόχαστρο και της UEFA, που θέλει να διαπιστώσει αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις όταν ο σύλλογος υπέγραψε τη «συμφωνία διευθέτησης» για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του.

Η σχέση της Γιουβέντους με την UEFA γίνεται πλέον πιο περίπλοκη και η αιτία αφορά στο θέμα του Financial Fair Play.

Η συμμετοχή των «Μπιανκονέρι» στο πρότζεκτ της European Super League είχε ήδη δημιουργήσει τείχος μεταξύ του συλλόγου και της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, ενώ τώρα εμφανίστηκε και η υπόθεση των φερόμενων παραβιάσεων του FPF. Δύο ξεχωριστά θέματα, όμως, που όμως δεν αφήνουν ήρεμη τη Γιουβέντους.

Μετά την παραίτηση του Αντρέα Ανιέλι από την προεδρία η UEFA αποφάσισε να παρέμβει άμεσα, χωρίς να περιοριστεί στη συνεργασία με την Consob, την εισαγγελία του Τορίνο και την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το ανώτατο ποδοσφαιρικό όργανο της ηπείρου αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο επειδή η Γιουβέντους υπέγραψε «συμφωνία διευθέτησης» για το έλλειμμα του προϋπολογισμού (και άλλοι σύλλογοι, όπως η Μίλαν, η Ίντερ και η Ρόμα στη Serie A).

Στη Νιόν – γράφει η αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport στη σημερινή έκδοσή της – περιμένουν τον φάκελο από την εισαγγελία του Τορίνο.

Μόνο τότε η UEFA θα μπορέσει να πάρει μια ιδέα για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό που θέλει να καταλάβει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είναι η πραγματική κατάσταση του προϋπολογισμού.

Για τα θέματα που συζητήθηκαν μέχρι στιγμής, όπως π.χ. τους «μισθολογικούς ελιγμούς», η Γιουβέντους μπορεί να ξεφύγει με πρόστιμο.

Πολύ διαφορετικό θέμα είναι όμως αν αντ’ αυτού εμφανίζονταν «μαύρες πληρωμές», όπως μέσω υπεράκτιων εταιρειών για να μην εμφανιστούν υψηλότερες υποχρεώσεις, εξαπατώντας έτσι το Fair Play.

Σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι θα ήταν μεγαλύτεροι και οι επακόλουθες κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές.

naftemporiki.gr