Skip to main content

Το σχέδιο για νέο φορμάτ στο Μουντιάλ 2026

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ σε πλήρη εξέλιξη, οι αξιωματούχοι της FIFA μελετούν ήδη τη φόρμουλα διεξαγωγής της επόμενης διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό το 2026.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ δεν έχει μπει ακόμη στην πιο… θερμή φάση του, αυτή των νοκ άουτ αγώνων, αλλά το βλέμμα έχει ήδη στραφεί μπροστά και συγκεκριμένα στην επόμενη διοργάνωση (2026), που θα διεξαχθεί στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό και θα είναι η πρώτη με 48 ομάδες.

Όμως, η φόρμουλα με την οποία θα χωριστούν αυτές οι 48 Εθνικές ομάδες στην τελική φάση της διοργάνωσης του 2026 δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί και τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα της αγγλικής εφημερίδας Guardian, η υπόθεση σχηματισμού 12 ομίλων των τεσσάρων έχει μετατραπεί σε σκέψη για 16 γκρουπ των τριών ομάδων έκαστο.

Η θέση της FIFA αυτή τη στιγμή παραμένει για τη λύση των 16 ομάδων, έστω και αν άτυπα στη Ντόχα η φόρμουλα με λιγότερα γκρουπ αρχίζει να βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, κάτι που θα ήταν επίσης πιο εύκολα διαχειρίσιμο σε υλικοτεχνικό επίπεδο.

Για την πρόκριση στη φάση των νοκ άουτ θα υπάρχουν δύο θέσεις σε κάθε όμιλο, στις οποίες θα προστεθούν οι οκτώ καλύτερες τρίτες ομάδες (η ίδια φόρμουλα που υιοθετήθηκε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 24 ομάδων) για να φτάσουν στις 32, που θα αντιμετωπίσουν η μία την άλλη στη φάση των «32».

Έτσι θα γίνονταν 104 αγώνες και το τουρνουά θα έπρεπε να διαρκέσει λίγες ημέρες παραπάνω, επιλογή που κάθε άλλο παρά ανεπιθύμητη θα ήταν για τους χορηγούς και κατά συνέπεια για τη FIFA.

Σε αυτό το τελευταίο σημείο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει αντίσταση από τους συλλόγους, που θα στερούνταν τους παίκτες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα καταπονούνταν περισσότερο, αφού όποιος φτάσει στον τελικό θα έπαιζε οκτώ παιχνίδια αντί για τα κλασικά επτά.

Οποιαδήποτε επίσημη απόφαση για το θέμα θα ληφθεί μετά τις συνομιλίες που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι οι αμφιβολίες για τους ομίλους των τριών ομάδων είχαν ήδη προκύψει, μιας και ο τελευταίος αγώνας θα μπορούσε να έχει χάσει το νόημά του, εάν η τύχη της ομάδας ήταν ήδη γνωστή μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια.

Αντίθετα, οι όμιλοι των τεσσάρων, όπως επιβεβαιώθηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, είναι πολύ ανταγωνιστικοί, αμφίρροποι, αφού σε κάποιους απ΄ αυτούς οι δύο πρώτες θέσεις κρίθηκαν την τρίτη και τελευταία αγωνιστική.

naftemporiki.gr