Skip to main content

Ο Λεβαντόφσκι έφερε την Πολωνία κοντά στους «16»

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Με γκολ και ασίστ του αστέρα της Μπαρτσελόνα οι Πολωνοί νίκησαν 2-0 τη Σαουδική Αραβία και τέθηκαν επικεφαλής στον 3ο όμιλο, ενώ χρειάζονται μόλις ένα βαθμό για την πρόκριση στα νοκ άουτ.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σημείωσε το πρώτο του γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς η Πολωνία «προσγείωσε» τη Σαουδική Αραβία νικώντας την με 2-0 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής στον 3ο όμιλο και μπαίνοντας επικεφαλής του γκρουπ.

Ο «Λέβα», ο οποίος έχασε πέναλτι στην εναρκτήρια ισοπαλία της Πολωνίας με το Μεξικό και ήταν εμφανώς συγκινημένος όταν βρήκε τα δίχτυα, εκμεταλλεύτηκε αμυντικό λάθος στο 82ο λεπτό για να διπλασιάσει το προβάδισμα της Πολωνίας, αφού ο Πιότρ Ζιελίνσκι της έδωσε προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο (39΄).

Αφού ολοκλήρωσαν ένα από τα μεγαλύτερα σοκ του τουρνουά, όταν νίκησαν την Αργεντινή, οι Σαουδάραβες, που δεν κατάφεραν να μετατρέψουν ένα πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο, βρήκαν την Πολωνία πιο… σκληρό καρύδι στο «Education City Stadium».
Η νίκη οδήγησε την Πολωνία στους τέσσερις βαθμούς, έναν περισσότερο από τους Σαουδάραβες, και τους άφησε να χρειάζονται απλά μια ισοπαλία στον τελευταίο τους αγώνα με την Αργεντινή, την επόμενη Τετάρτη, για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στα νοκ άουτ.

Στο 39ο λεπτό ο Μάτι Κας πέρασε από τα δεξιά και σέντραρε χαμηλά για τον Λεβαντόφσκι, ο οποίος γύρισε την μπάλα από τη γραμμή του άουτ και ο Ζιελίνσκι με δυνατό βολέ την έστειλε στην οροφή των δικτύων του Μοχάμεντ Αλ-Οβάις.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Κρίστιαν Μπιέλικ έκανε ελάχιστη επαφή με το πίσω μέρος του ποδιού του Σάλεχ Αλ-Σεχρί, εκείνος έπεσε και ο Σαμπάιο έδειξε πέναλτι μετά τη χρήση του VAR, αλλά οι πανηγυρισμοί από τους παίκτες της Σαουδικής Αραβίας σταμάτησαν όταν ο Βόιτσεχ Στσέσνι απέκρουσε την εκτέλεση του Σάλεμ Αλ-Νταουσαρί και στη συνέχεια και το σουτ στο ριμπάουντ του Μοχάμεντ Αλ-Μπρικ.

Η Πολωνία θα μπορούσε να διευρύνει το προβάδισμά της στο δεύτερο ημίχρονο, όταν η κεφαλιά του Αρκάντιους Μίλικ τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι στο 63΄, ενώ την ίδια τύχη είχε και το πλασέ του Λεβαντόφσκι στο 66΄, που τελικά διπλασίασε για την ομάδα του στο 82΄.

Σε ανύποπτη φάση ο Αμπντουλελάχ Αλ-Μαλκί γλίστρησε, ο άσος της Μπαρτσελόνα έκλεψε την μπάλα κι εκτέλεσε άψογα τον Αλ-Οβάις, με τον ηγέτη των Πολωνών να φαίνεται δακρυσμένος καθώς τον υποδέχτηκαν οι συμπαίκτες του.

Με ένα γκολ και την ασίστ για το πρώτο τέρμα της ομάδας του, ο Λεβαντόσφσκι αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης.