Skip to main content

Μουντιάλ 2022: Οι δέκα ευρωπαϊκές ομοσπονδίες απάντησαν στον Ινφανίνο

Ο πρόεδρος της FIFA είχε ζητήσει από τις 32 εθνικές ομοσπονδίες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο αποφεύγοντας τη μετατροπή της διοργάνωσης σε «ιδεολογική μάχη».

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, επικοινώνησε πρόσφατα με τις 32 εθνικές ομοσπονδίες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ για να τις παροτρύνει να επικεντρωθούν μόνο στο ποδόσφαιρο, χωρίς να μετατρέψουν την εκδήλωση σε «ιδεολογική μάχη» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επιστολή του Ινφαντίνο, ωστόσο, επικρίθηκε αμέσως από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Διεθνή Αμνηστία και ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ koin;othtaw στην Αγγλία και την Ουαλία.

Λίγο αργότερα έφτασε και η απάντηση των 10 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών που μετέχουν στη διοργάνωση αυτής της χώρας του αραβικού Κόλπου, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και ισχύουν παντού».

Οι δέκα ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου» που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση είναι οι: Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κροατία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Αγγλία και Ολλανδία.

Το Κατάρ έχει επικριθεί ευρέως και σκληρά για τη στάση του στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν αναγνωρίζονται στη χώρα και για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων.

«Αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε, όπως κάναμε στο παρελθόν, ότι το Κατάρ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων, με τον αντίκτυπο των αλλαγών νόμους που καταδεικνύονται σε πρόσφατες εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, που δημοσιεύτηκε από το BBC.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταγράψουμε τις διαβεβαιώσεις που παρέχονται από την κυβέρνηση του Κατάρ και τη FIFA σχετικά με την ασφάλεια, την προστασία και τη συμπερίληψη όλων των φιλάθλων που θα μεταβούν στη χώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ οπαδών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει ως εξής: «Αναγνωρίζουμε επίσης ότι κάθε χώρα έχει προβλήματα και προκλήσεις και συμφωνούμε με τη FIFA ότι η διαφορετικότητα είναι δύναμη. Ωστόσο, ο ενστερνισμός της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας σημαίνει επίσης υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και ισχύουν παντού».

Οι πρωτοβουλίες των ομοσπονδιών για τα πολιτικά δικαιώματα

Παρά τις συστάσεις της FIFA, επομένως, θα πρέπει να αναμένουμε πρωτοβουλίες από μεμονωμένους παίκτες ή ολόκληρες Ενώσεις υπέρ των μη κατοχυρωμένων πολιτικών δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το BBC, ορισμένες «ειρηνικές διαμαρτυρίες» έχουν προγραμματιστεί από ορισμένους παίκτες, ενώ ο αρχηγός της Αγγλίας Χάρι Κέιν και εννέα άλλες ευρωπαϊκές Εθνικές θα φορέσουν περιβραχιόνια «One Love», για να προωθήσουν τη διαφορετικότητα και την ένταξη.

Κάποιες ομοσπονδίες έχουν ήδη επικοινωνήσει πώς σκοπεύουν να υψώσουν τη φωνή τους γι΄ αυτό το θέμα. Πάνω απ΄ όλα η Δανία, με τους παίκτες της να θα φορούν μπλουζάκια χωρίς τεχνικό χορηγό για να διαμαρτυρηθούν για το Κατάρ, με τον προμηθευτή αθλητικού υλικού, την εταιρεία Hummel, να αναφέρει ότι «δεν θέλει να είναι ορατή» σε ένα τουρνουά, που, η εταιρεία ισχυρίζεται, «κόστισε χιλιάδες ζωές».

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Αυστραλία, η οποία δημοσίευσε ένα βίντεο καλώντας το Κατάρ να καταργήσει τους νόμους του για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις