Skip to main content

Στα ίχνη του… «θηρίου» ο Ημιμαραθώνιος Διονύσου-Κηφισιάς

Τα ίχνη του… «θηρίου» θα ακολουθήσουν οι δρομείς του ημιμαραθωνίου δρόμου που θα διεξαχθεί στον Διόνυσο και την Κηφισιά, ενώνοντας τους δύο όμορους δήμους, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια διοργάνωση με έντονο το ιστορική στίγμα  καθώς οι συμμετέχοντες θα διανύσουν μοναδικές διαδρομές, ακολουθώντας τα χνάρια  του «θηρίου», του πρώτου ατμοκίνητου προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας! 

Το πρόγραμμα της σπουδαίας διοργάνωσης  περιλαμβάνει ημιμαραθώνιο δρόμο, αγώνα δρόμου 5 χλμ. καθώς και αγώνα παιδιών αλλά και ΑΜΕΑ με αμαξίδιο. Οι προβολείς του δρομικού κινήματος στρέφονται στις υπέροχες διαδρομές δίπλα στη φύση, αναδεικνύοντας την ομορφιά των δύο δήμων και  προσελκύοντας παράλληλα το τουριστικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.

Η διοργάνωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη να δίνει έμφαση στο κοινωνικό αποτύπωμα του αγώνα: 

«Με ιδιαίτερη χαρά δίνουμε ως υπουργείο Τουρισμού την ολόθερμη στήριξή μας στον ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου “Τρέχουμε στα ίχνη του Θηρίου” που συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Διονύσου και Κηφισιάς.

Προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία πέραν του αθλητικού της χαρακτήρα, έχει και σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, και μέσω της συμβολικής διαδρομής 1 χιλιομέτρου για ΑΜΕΑ με αμαξίδιο, αλλά και μέσω της υποστήριξης που παρέχει στο “Χαμόγελο του Παιδιού” και στο υψηλής κοινωνικής σημασίας έργο που επιτελεί.

Ευχόμαστε στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία, και θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε πάντοτε εδώ, ιδίως για τη στήριξη προσπαθειών με κοινωνικό χαρακτήρα, σε μία εποχή παγκόσμιων προκλήσεων.»

Επίσης, την αιγίδα του στον αγώνα έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με το τμήμα «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού», ενώ η δράση εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα άθλησης «BEACTIVE», μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Έντονο το κοινωνικό αποτύπωμα της διοργάνωσης, καθώς υποστηρίζει τους σκοπούς και τις δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού. 

Μάλιστα για την ενίσχυση του οργανισμού θα υπάρχουν σημεία ενημέρωσης και BAZAR με είδη του  «Χαμόγελου του Παιδιού» στα σημεία εκκίνησης σε Διόνυσο και Κηφισιά. Ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης τονίζει: 

«Ο αγώνας δρόμου που συνδιοργανώνουμε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, από κοινού ο Δήμος Διονύσου με το Δήμο Κηφισιάς, δεν είναι μία απλή αθλητική διοργάνωση. Αποτελεί μια ξεχωριστή εκδήλωση δύο όμορων Δήμων, προσανατολισμένη  στην ανθρωπιά και την κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία παράλληλα προωθεί την τουριστική ανάπτυξη καθώς και την ιστορία των πόλεών μας. 

Ο αγώνας δρόμου περνάει μέσα από την παλιά σιδηροδρομική γραμμή που λειτούργησε ένα αιώνα πριν και ένωνε τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου με τη Νέα Ερυθραία, για τη μεταφορά μαρμάρων.

Η γραμμή ήταν ο προάγγελος του “ Θηρίου”, του πρώτου ατμοκίνητου  προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1938. Καλώ τους πολίτες να συμμετάσχουν στον αγώνα, όχι μόνο για να αθληθούν, αλλά και για να ενισχύσουμε όλοι μαζί το “Χαμόγελο του Παιδιού”. 

Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναθυμηθούμε την ιστορία του τόπου μας, στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα στο μέλλον. Το όραμα της σύνδεσης του Διονύσου με την Κηφισιά, αυτή τη φορά μέσω της επέκτασης του σύγχρονου Ηλεκτρικού και Προαστιακού Σιδηροδρόμου, είναι εφικτό και μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος δηλώνει: «Η Ιστορία συναντά τον Αθλητισμό και την Κοινωνική Προσφορά. Αθλητές και αθλήτριες θα τρέξουν στα ίχνη της σιδηροδρομικής γραμμής που μετέφερε ένα αιώνα πριν τον εθνικό μας πλούτο τα μάρμαρα της Αττικής γης. Στα ίχνη του ατμοκίνητου “Θηρίου” που λίγο αργότερα έφερνε τους παραθεριστές στην Κηφισιά. 

Στην παραδεισένια καταπράσινη διαδρομή Διόνυσος-Κηφισιά θα αγωνιστούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, παιδιά αλλά και ΑΜΕΑ με αμαξίδιο. Θα αγωνιστούν για καλό σκοπό. Για τα παιδιά στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, ενός ιδρύματος που επιτελεί σημαντικό έργο.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας φέρνουν πιο κοντά, μας κάνουν ομάδα. Μια ισχυρή ομάδα για τον δήμο μας, για τη συνεργασία μας με τον όμορο Δήμο Διονύσου, για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς των διαδρομών και την προστασία του Περιβάλλοντος.»

Το μεγάλο αθλητικό ραντεβού θα ενώσει του δημότες όλων των ηλικιών του Διονύσου και της Κηφισιάς που θα νιώσουν τη χαρά της συμμετοχής της ψυχαγωγίας της προσφοράς, όπως και της αλληλεγγύης. 

Όλοι οι δρομείς που θα τερματίσουν θα παραλάβουν αναμνηστικό δίπλωμα και ειδικά σχεδιασμένο μετάλλιο, ενώ οι πρώτοι τρεις όλων των κατηγοριών θα βραβευτούν για τη διάκρισή τους.