Skip to main content

Στο στόχαστρο ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι για βοήθεια στους Ρώσους ολιγάρχες

Η είδηση ​​δημοσιεύτηκε από τον Guardian: ομάδα δικηγόρων που προσέλαβε Ουκρανός ακτιβιστής, ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της Premier League να ενημερωθεί για τυχόν έρευνες που διενεργήθηκαν σχετικά με τις δραστηριότητες του σεΐχη Μανσούρ, ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι.

Στο μικροσκόπιο υπάρχει η φερόμενη βοήθεια που έχει προσφέρει ο δισεκατομμυριούχος στους Ρώσους ολιγάρχες για να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ-Ναχιάν είναι επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μέλος της άρχουσας οικογένειας του Άμπου Ντάμπι.

Οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν τα ΜΜΕ εναντίον του αφορούν επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για να αποφύγουν ορισμένες ρωσικές προσωπικότητες τις αυστηρές κυρώσεις που θα είχαν υποστεί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούσαν superyachts και ιδιωτικά τζετ.

Ο Ουκρανός ακτιβιστής, ο οποίος αποφάσισε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσέλαβε μια ομάδα δικηγόρων για να ρωτήσει την Premier League και την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εάν έχουν ήδη πραγματοποιήσει ελέγχους κι έχουν λάβει μέτρα για να βεβαιωθεί ότι ο Μανσούρ «παραμένει άτομο κατάλληλο να είναι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας».

Σε μία από τις επιστολές που υποβλήθηκαν, οι δικηγόροι αναφέρουν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναδειχθεί ως κορυφαίος προορισμός για τους Ρώσους ολιγάρχες, -συμπεριλαμβανομένου του πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς-, οι οποίοι επιδιώκουν να αποφύγουν το σκοτάδι της χώρας τους.

«Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες κι επιφανείς εύποροι υποστηρικτές του καθεστώτος του Προέδρου Πούτιν συνέχισαν να απολαμβάνουν ξεκάθαρα τον πλούτο τους μεταφέροντας περιουσιακά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ε.Ε. και άλλες δικαιοδοσίες σε τρίτες χώρες, όπου δεν υπάρχει καμία επιθυμία να αντιταχθεί στο καθεστώς Πούτιν. Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», αναφέρει η επιστολή.

Ωστόσο, οι δικηγόροι είναι επιφυλακτικοί και κλείνουν το ερώτημαμως εξής: «Για την αποφυγή αμφιβολιών, δεν επιβεβαιώνουμε  ότι ο σεΐχης Μανσούρ έχει προβεί σε εσφαλμένη συμπεριφορά, ζητάμε μόνο από τους αρμόδιους φορείς να μάθουν εάν έχουν διεξαγάγει έρευνες για το θέμα αυτό».

naftemporiki.gr