Skip to main content

Στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας οι Ασιατικοί Χειμερινοί του 2029

Η Σαουδική Αραβία θα διοργανώσει διεθνείς εκδηλώσεις για σκι και σνόουμπορντ σε μια φουτουριστική μεγαλούπολη 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην έρημο, αφού επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2029.

Οι Ασιατικοί Χειμερινοί Αγώνες περιλαμβάνουν αγώνες σκι, σνόουμπορντ, χόκεϊ επί πάγου και καλλιτεχνικού πατινάζ με 47 εκδηλώσεις συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 28 στο χιόνι και δέκα στον πάγο.

Σύμφωνα με τους Times, η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας ύψους 440 δισεκατομμυρίων λιρών για τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες είναι η πιο ακραία που έγινε ποτέ και «εγκρίθηκε ομόφωνα» από το Ασιατικό Ολυμπιακό Συμβούλιο (OCA).

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Τρογένα, μια περιοχή του πρότζεκτ «Νέομ» του αραβικού κράτους, όπου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, «οι χειμερινές θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν και οι θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους είναι γενικά δέκα βαθμούς χαμηλότερες από την υπόλοιπη περιοχή».

Το «Νέομ» είναι το πιο φιλόδοξο έργο του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως μέρος του σχεδίου ανάπτυξης του «Kingdom’s Vision 2030» για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και τη μεταμόρφωση της οικονομίας της χώρας.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Τουρκί Αλ-Φαϊζάλ έγραψε στο Twitter:

«Με την απεριόριστη υποστήριξη της σαουδαραβικής ηγεσίας και του διαδόχου στον αθλητικό τομέα, είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι κερδίσαμε τον διαγωνισμό για τη φιλοξενία των AWGs (Ασιατικές Χειμερινοί Αγώνες) TROJENA 2029, ως η πρώτη χώρα στη Δυτική Ασία».

Η ανάπτυξη της Τρογένα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 και θα προσφέρει υπαίθριο σκι, μια τεχνητή λίμνη γλυκού νερού και ένα φυσικό καταφύγιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του έργου.