Skip to main content

Η Ιταλία κινδυνεύει να μπει στο Β΄ γκρουπ για το EURO 2024

Πρωταθλήτρια Ευρώπης μα και ταυτόχρονα εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου: ανάμεσα στα παράδοξα της Ιταλίας του Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι είναι και η πιθανότητα οι «Ατζούρι» να βρεθούν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας κατά την κλήρωση των προκριματικών του EURO 2024, στις 9 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, κανείς δεν έχει ασφαλισμένη θέση για να τεθεί επικεφαλής ομίλου, εκτός από τη διοργανώτρια Γερμανία.

Όλα περνούν από το Nations League, τη διοργάνωση της οποίας η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τον κανονισμό για την κλήρωση που θα γίνει στη Φρανκφούρτη, οι 53 ομάδες που θα συμμετέχουν (πλην Ρωσίας, που έχει αποκλειστεί) θα χωριστούν σε έξι γκρουπ.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν 10 όμιλοι και στα τελικά η πρόκριση θα κατακτηθεί ως εξής: οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου (συνολικά 20 ομάδες), οι διοργανωτές Γερμανοί και άλλοι τρεις νικητές από τα πλέι οφ, για να συμπληρωθεί η τελική φάση της διοργάνωσης, που θα περιλαμβάνει 24 ομάδες.

Ποιες θα είναι όμως οι 10 επικεφαλής ομάδες στην κλήρωση των προκριματικών; Οι τέσσερις νικητές των ομίλων του Nations League, οι τέσσερις δεύτεροι και οι δύο καλύτεροι τρίτοι. Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση έχει ως εξής στα τέσσερα γκρουπ της League A: Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, Ουγγαρία (πρώτες) Πορτογαλία, Βέλγιο, Κροατία, Γερμανία (δεύτερες), Ιταλία και Αυστρία (καλύτερες τρίτες).

Η Γερμανία προφανώς δεν λαμβάνεται υπόψη ως διοργανώτρια και ex officio συμμετέχουσα στα τελικά, οπότε οι Ιταλοί θα ανέβαιναν αυτόματα μεταξύ των τελευταίων. Όμως απομένουν δύο παιχνίδια ακόμα και η βαθμολογία μπορεί να ανατραπεί.

Εν ολίγοις, η Ιταλία θα είναι βέβαιο ότι θα προκριθεί αν έρθει πρώτη, δεύτερη ή τρίτη (αλλά με τη Γερμανία μπροστά). Αν αντ΄ αυτού έρθει τρίτη (με τη Γερμανία τέταρτη) θα πρέπει να είναι από τους «καλύτερους τρίτους» για να μην τερματίσει στο Β΄ γκρουπ δυναμικότητας.

naftemporiki.gr