Skip to main content

Οι Γκλέιζερ εξετάζουν την είσοδο επενδυτή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η οικογένεια Γκλέιζερ σκέφτεται να πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς αυξάνεται η πίεση για την εμπλοκή της στους «Κόκκινους Διαβόλους». 

Το αναφέρει το Bloomberg, εξηγώντας ότι οι ιδιοκτήτες του αγγλικού συλλόγου έχουν κάνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις για το ενδεχόμενο εισαγωγής νέου επενδυτή.

Η αμερικανική οικογένεια δεν είναι ακόμη έτοιμη να παραδώσει τον έλεγχο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενός συλλόγου που θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 5 δισεκατομμύρια λίρες (πάνω από 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ). 

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι Γκλέιζερς θα αποφασίσουν να πουλήσουν ένα μερίδιο του συλλόγου, υπάρχει όμως ένα άνοιγμα με αυτή την έννοια.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πιο επιτυχημένους συλλόγους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. 

Έχει κερδίσει 13 τίτλους Premier League και έχει σταθερά τη δυνατότητα να προσελκύει τα μεγαλύτερα αστέρια στον κόσμο του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων -πιο πρόσφατα- των Κριστιάνο Ρονάλντο, Πολ Πογκμπά και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Ο σύλλογος πιθανότατα θα προσέλκυε ένα σημαντικό κομμάτι μεγάλων επενδυτών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Τσέλσι, μιας εταιρείας που πουλήθηκε πρόσφατα στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τοντ Μπόιλι και στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clearlake Capital σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 4,25 δισεκατομμυρίων λιρών (μεταξύ αποτίμησης της εταιρείας και μελλοντικών επενδύσεων).

Ο αείμνηστος Μάλκολμ Γκλέιζερ αγόρασε τον σύλλογο το 2005 και από τότε η οικογένεια έχει αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των πιο ένθερμων υποστηρικτών της Γιουνάιτεντ.

Αν και αυτό το κλίμα μετριάστηκε στα πρώτα χρόνια της ιδιοκτησίας τους, καθώς η ομάδα συνέχιζε να κερδίζει τρόπαια με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της, η δυσαρέσκεια αυξανόταν σταθερά μετά την αποχώρηση του θρυλικού προπονητή το 2013.

Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, η κυριαρχία στο αγγλικό ποδόσφαιρο μετατοπίστηκε στην άσπονδη συμπολίτισσα Μάντσεστερ Σίτι, μια ομάδα που έχει κατακτήσει πολλά τρόπαια από τότε που την ανέλαβαν οι επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι, το 2008.

Μιλώντας για πώληση, αυτές τις ημέρες η Γιουνάιτεντ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που ενέπλεξε τον Έλον Μασκ. Ο ιδρυτής της Tesla, αφού δήλωσε ότι ήθελε να αγοράσει το σύλλογο, αποσύρθηκε στη συνέχεια απορρίπτοντας τα πάντα ως ένα αστείο. 

Στο χρηματιστήριο ωστόσο ο καταιγισμός των φημών εκτόξευσε τη μετοχή, η οποία στη Νέα Υόρκη σημείωσε άνοδο 4,4% στα 13,3 δολάρια, αφού είχε εκτιναχθεί κατά 7,6% στο άνοιγμα.

Επίσης, ο δισεκατομμυριούχος Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, δήλωσε ότι θέλει να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ράτκλιφ είχε πριν λίγους μήνες προσπαθήσει να αγοράσει την Τσέλσι από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αλλά τώρα έχει στρέψει την προσοχή του στη Γιουνάιτεντ.

«Αν ο σύλλογος είναι προς πώληση, ο Τζιμ είναι σίγουρα ένας πιθανός αγοραστής. Αν κάτι τέτοιο ήταν δυνατό, θα μας ενδιέφερε να μιλήσουμε για μακροπρόθεσμη ιδιοκτησία», δήλωσε στους Times εκπρόσωπος του Ράτκλιφ.

Οι Γκλέιζερς αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα από τότε που ανέλαβαν τη Γιουνάιτεντ (2005), μέσω ενός οικονομικού μοντέλου με μόχλευση που έχει επιβαρύνει τον σύλλογο περίπου 500 εκ. λίρες.