Skip to main content

«Αντίο» του Φέτελ στη Formula 1

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ θα αποσυρθεί από τη Formula 1 στο τέλος της σεζόν. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο 35χρονος πρώην οδηγός των Red Bull (με την οποία κέρδισε τέσσερις παγκόσμιους τίτλους), Ferrari και νυν της Aston Martin.

«Είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με πολλούς σπουδαίους ανθρώπους στη Formula 1 τα τελευταία 15 χρόνια, υπάρχουν πάρα πολλοί για να αναφέρω και να ευχαριστήσω. Τα τελευταία δύο χρόνια ήμουν οδηγός της Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team και παρόλο που τα αποτελέσματά μας δεν ήταν τόσο καλά όσο ελπίζαμε, είναι πολύ ξεκάθαρο για μένα ότι όλα έχουν συνδυαστεί για μια ομάδα που χρειάζεται να αγωνιστεί στο μέγιστο επίπεδα για τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Φέτελ σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Aston Martin.

«Η απόφαση να αποσυρθώ ήταν μια δύσκολη απόφαση για μένα και αφιέρωσα πολύ χρόνο σε αυτήν. Στο τέλος του έτους θέλω να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ σε τι θα επικεντρωθώ στη συνέχεια. Για μένα είναι πολύ ξεκάθαρο ότι, ως πατέρας, θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, αλλά σήμερα δεν πρόκειται για αποχαιρετισμό. Μάλλον, είναι θέμα να πω ευχαριστώ – σε όλους – και κυρίως στους οπαδούς, χωρίς την παθιασμένη υποστήριξη των οποίων η Formula 1 δεν θα υπήρχε», κατέληξε ο Γερμανός πιλότος.

Ο Φέτελ, γεννημένος στο Heppenheim της Γερμανίας στις 3 Ιουλίου 1987, έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 το 2007 οδηγώντας για την Toro Rosso και σημειώνοντας την πρώτη του επιτυχία στο Monza GP το 2008.

Στην καριέρα του κέρδισε τέσσερις παγκόσμιους τίτλους, όλοι οδηγώντας για τη Red Bull όπου παρέμεινε από το 2009 έως το 2014. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Ferrari (2015-2020), τερματίζοντας την καριέρα του στην Aston Martin, με την οποία οδήγησε τις σεζόν 2021 και 2022.

Ανάμεσα στα διάφορα ρεκόρ που κατέχει στη Formula 1, ο Φέτελ είναι αυτή τη στιγμή τρίτος στη λίστα όλων των εποχών σε νίκες Grand Prix (53), πίσω από τους Λιούις Χάμιλτον (103) και Μίχαελ Σουμάχερ (91), καθώς και τέταρτος στη λίστα των polemans με 57 pole positions.

Κατέχει επίσης το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό κερδισμένων GP (13, ισοβαθμία με τον Σουμάχερ) και pole position (15), σε μία μόνο σεζόν.