Skip to main content

Ο Μπόιλι αντλεί δάνειο 950 εκατ. για την Τσέλσι

Οι νέοι ιδιοκτήτες της Τσέλσι συγκεντρώνουν περίπου 800 εκατομμύρια λίρες (950 εκατομμύρια ευρώ) σε δύο ξεχωριστές χρηματοδοτικές συμφωνίες, αναδιαμορφώνοντας τη δομή και την οικονομική κατάσταση του συλλόγου του Λονδίνου, μετά το τέλος της εποχής του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Στις 30 Μαΐου, ο Αμερικανός χρηματοδότης Τοντ Μπόιλι και η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Clearlake Capital εξαγόρασαν την Τσέλσι έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών. 

Υποσχέθηκαν επίσης να επενδύσουν επιπλέον 1,75 δισεκατομμύρια στερλίνες στο σύλλογο, συμπεριλαμβανομένων των αγωνιστικών ομάδων, των ακαδημιών και του σταδίου.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι χρηματοδοτικές συμφωνίες αποτελούνται από μια ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή περίπου 300 εκατομμυρίων κι ένα προθεσμιακό δάνειο 500 εκατομμυρίων. 

Το προθεσμιακό δάνειο θα αποτελεί μέρος της δέσμευσης των Μπόιλι και Clearlake, ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων λιρών, προς την Τσέλσι, ενώ η ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή προορίζεται για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης.

Οι όροι της πώλησης, με επικεφαλής την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Raine Group, περιλάμβαναν περιορισμούς στα επίπεδα χρέους για την προστασία του συλλόγου.

Για το λόγο αυτό δεν θα επιβαρύνουν τα έξοδα τόκων που σχετίζονται με το χρέος, το οποίο συνδέεται με τη χρηματοδοτική δομή: όλα τα έσοδα θα πάνε στα ταμεία της Τσέλσι. 

Επιπλέον, οι νέοι ιδιοκτήτες δεν δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία ή έσοδα που σχετίζονται με τους «Μπλε» για να λάβουν τη χρηματοδότηση. Η Bank of America και η JP Morgan είναι μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση. 

Οι νέοι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν επίσης να επενδύσουν σε τεχνολογία, πρωτότυπο περιεχόμενο πολυμέσων και να επεκταθούν σε αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του συλλόγου.