Skip to main content

Ο Αλμέιδα παρουσιάστηκε στον Τύπο και υποσχέθηκε μάχη για το πρωτάθλημα

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν επεδίωξε να «κρυφτεί» στην πρώτη επίσημη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου, αντίθετα  μίλησε για όλα τα θέματα: τη φιλοσοφία, τα όνειρα, τους λόγους που τον οδήγησαν στην ΑΕΚ και το μεγάλο στόχο, που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο 48χρονος Αργεντινός τεχνικός έκανε τα… αποκαλυπτήριά του στην αίθουσα Τύπου του «Σεραφείδειου» στα Σπάτα, έχοντας δίπλα του το νέο αθλητικό διευθυντή της ΠΑΕ, Μπρούνο Άλβες.

Συγκεκριμένα, ο Αλμέιδα μίλησε για:

Τον λόγο που δέχτηκε να αναλάβει την ΑΕΚ: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Μου αρέσουν οι προκλήσεις, στα 15 μου έφυγα από το σπίτι για να ακολουθήσω το όνειρο ως ποδοσφαιριστής. Από την πρώτη στιγμή μου άρεσε η επαφή με τους διοικούντες την ΑΕΚ, προσπάθησα να μπω στην Ιστορία του συλλόγου, στην Ιστορία, στο πάθος του κόσμου. Η απόφασή μου έχει να κάνει βέβαια με το αγωνιστικό κομμάτι».

Τις σκέψεις του για τον τρόπο που θα παρουσιάσει την ΑΕΚ στο (νέο) γήπεδο: «Η φιλοσοφία μου έχει να κάνει με τον σεβασμό. Κάνω προπόνηση με τον τρόπο που ζω, με τον τρόπο που έπαιξα, με σεβασμό σε όλους. Φυσικά μου αρέσει να με σέβονται. Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής πρώτα απ΄όλα με τον εαυτό μου.

Ο χρόνος θα δείξει τη φιλοσοφία μου καθώς και τα έργα μου, όχι τα λόγια. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία αγωνιστική ομάδα, με παίκτες που θα νιώθουν ευτυχισμένοι φορώντας αυτή τη φανέλα, μια ομάδα πρωταγωνίστρια.

Ένωση, αυτοθυσία, χαρά του παιχνιδιού, αυτά τα στοιχεία θα διέπουν το στυλ μας. Θα παλεύουμε όλοι για κάθε μπάλα που είναι διεκδικίσημη. Ξέρουμε ότι το μέλλον το καθορίζουν τα αποτελέσματα και αυτά θα προσπαθήσουμε να κυνηγήσουμε για να γράψουμε Ιστορία. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εδώ».

Τις πρώτες λέξεις που είπε σήμερα στους παίκτες, μετά την πρώτη προπόνηση: «Τους μίλησα λίγο, άλλωστε έλειπαν οι διεθνείς. Κάναμε παρουσίαση του επιτελείου, όλους τους υπαλλήλους με τους οποίους θα δουλεύουμε όλοι μαζί.

Θα προσπαθήσουμε να δουλεύουμε όλοι ως ένα γκρουπ. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο».

Τις αγωνιστικές αδυναμίες που έχει διαπιστώσει στην ομάδα: «Μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε εξετάσει αναλυτικά κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν θέλω να μιλήσω για ό,τι έχει γίνει, δεν ήμουν εδώ. Θα ήθελα να δείξω σεβασμό σε όσους βρίσκονταν πριν εδώ και να ξεκινήσω να μιλάω για ό,τι θα γίνει από εδώ και πέρα».

Το αν έχει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού στο μυαλό του: «Υπάρχει ένα στιλ παιχνιδιού που μου αρέσει περισσότερο. Όμως έχουμε πολλές ιδέες σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε τους στόχους μας. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να έχει στο μυαλό του μόνο ένα σύστημα.

Γι΄αυτό θέλω να δω τους ποδοσφαιριστές μου στην προπόνηση και πιστεύω ότι έχουμε τον αναγκαίο χρόνο για να βρούμε αυτό που πρέπει. Πολλές φορές έχεις κάτι στο μυαλό σου, αλλά πρέπει να είσαι ανοιχτός στα πάντα».

Τις σκέψεις του για την επιστροφή της ΑΕΚ στη φυσική έδρα της και αν αισθάνεται ότι θα υπάρχει μεγάλη πίεση από τον κόσμο: «Είμαι ενθουσιασμένος, έχω τρομερή διάθεση! Πιστεύω ότι όλη αυτήν την πίεση θα τη μεταφέρουμε σε κάθε αντίπαλο που θα έρχεται στο γήπεδό μας. Θέλουμε ο κόσμος να είναι ένας παίκτης παραπάνω για εμάς κι εμείς να του ανταποδίδουμε τη χαρά που μας δίνει.

Είμαι ένα μήνα στην Αθήνα για να εξετάσω τον δικό σας πολιτισμό, τη δική σας κουλτούρα. Έφερε και τη μητέρα μου για να γνωρίσει το μέρος στο οποίο θα ζήσω! Η λέξη “πίεση” έχει ξεχωριστή σημασία για εμένα. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μου είχε πει ότι πίεση νιώθει ο πατέρας που δεν μπορεί να εξασφαλίσει φαγητό στο παιδί του.

Εμάς απλώς μας αρέσει να δουλεύουμε και να λειτουργούμε με γνώμονα τη δόξα και όχι τα χρήματα. Σε αυτό εκπροσωπώ όλο το επιτελείο μας γιατί όλοι μαζί μετακινούμαστε. Πριν από λίγες ημέρες απεβίωσε η μητέρα του Κάρλος Ρόα, όμως εμείς είμαστε εδώ και δουλεύουμε. Στο ποδόσφαιρο άλλες φορές νιώθουμε πόνο, άλλες χαρά, όμως μας κάνει να δουλεύουμε ως οικογένεια».

Την αδυναμία της ομάδας στα ντέρμπι τα τελευταία χρόνια: «Αν αμφέβαλα για την ομάδα δεν θα ήμουν εδώ. Θα ήμουν σπίτι ήρεμος. Πιστεύω στην ομάδα, η ιστορία της ΑΕΚ είναι να πρωταγωνιστεί.

Για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις δική σου ταυτότητα στο γήπεδο κι αυτή είναι η μεγάλη και ωραία πρόκληση για εμάς. Η αλήθεια είναι ότι θα παλέψουμε για να γίνουμε πρωταθλητές. Σέβομαι την Ιστορία όλων των ομάδων, αλλά εμείς αυτό θα κυνηγήσουμε».

Τις μεταγραφές: «Δουλεύουμε όλοι μαζί για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Θέλουμε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Σε γενικές γραμμές, πάντα είναι καλό να έχεις τους παίκτες μαζί σου στην προετοιμασία, ώστε να προσαρμοστούν στην ομαδική λειτουργία. Είναι αλήθεια όμως ότι τώρα αρχίζει να κινείται η αγορά. Ξέρω ότι η διοίκηση δουλεύει συνεχώς και σίγουρα θα βρούμε τις λύσεις που αναζητούμε».

Τους «νέους» Γκατσίνοβιτς και Γιόνσον«Από εμένα δεν θα ακούσετε ποτέ ότι εξαρτόμαστε από έναν ή δύο παίκτες. Κάθε ένας που έρχεται θα πρέπει να βάζει το λιθαράκι του στη δημιουργία μιας ομάδας. Τα χαρακτηριστικά αυτών των δύο παικτών είναι κατάλληλα για το σύστημα που σκέφτομαι. Δεν θέλω να μεταφέρω πίεση σε κανέναν, γιατί όλοι είναι σημαντικοί».

Το εάν οι ιδέες του για το ποδόσφαιρο έχουν επηρεαστεί από κάποιον: «Όχι! Όλα τα πρωταθλήματα είναι διαφορετικά. Όμως κερδίζει αυτός που βάζει τα περισσότερα γκολ! Σέβομαι τους πάντες, αναγνωρίζω ότι έχω κάνει κάποια λάθη, έχω και κάποια πλεονεκτήματα, μου αρέσει να μαθαίνω και να γνωρίζω ανθρώπους».

Τι πως θα περιέγραφε το ποδόσφαιρο σε λίγες λέξεις: «Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία, ένωση».

Τις σκέψεις του για τις Ακαδημίες της ΑΕΚ: «Έχω ήδη συναντηθεί με τον Οφρυδόπουλο και μιλήσαμε για την Β΄ ομάδα. Του είπα ότι θα δουλέψουμε ως ένα σύνολο. Έχω βοηθήσει αρκετούς νεαρούς να κάνουν ντεμπούτο.

Στην προετοιμασία θα πάρουμε επτά παίκτες από τη Β΄ ομάδα και φυσικά ο χρόνος θα δείξει αν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στο παραπάνω επίπεδο. Οι μεγάλες ομάδες όπως η ΑΕΚ πρέπει να αναδεικνύουν ποδοσφαιριστές.

Επίσης καταλαβαίνω ότι για να παραμείνω στη θέση μου πρέπει να κερδίζω! Με βάση την εμπειρία μου, αν είμαστε ενωμένοι νομίζω ότι θα βγάλουμε στο γήπεδο αυτά που θέλουμε.

Είμαστε προπονητές, όχι μάγοι. Δεν θα κάνω κάτι πρωτοφανές, τίποτα το περίεργο. Θα ζήσω το ποδόσφαιρο με πάθος και σεβασμό σε αυτό που κάνω. Όμως, εδώ πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές, εγώ θα τους δώσω τα απαραίτητα εργαλεία».

Την άποψή του για τον αποκλεισμό της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: «Είναι πολύ σημαντικό να αγωνίζεται η ομάδα στην Ευρώπη. Είναι το οικονομικό, είναι ο ενθουσιασμός των παικτών, όλα αυτά τα στοιχεία.

Σίγουρα κάτι δεν λειτούργησε καλά προηγουμένως. Θα μου άρεσε πολύ να συμμετείχε η ομάδα στην Ευρώπη, αλλά η συμμετοχή της ίσως να κάλυπτε αυτά τα προβλήματα. Κάποιες φορές οι μεγάλες ομάδες πρέπει να πιάσουν πάτο –όπως λέμε- για να αρχίσουν να ανεβαίνουν».

Το τι του είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης όταν ανέλαβε: «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο γι΄ αυτή την ευκαιρία που δίνει σε εμένα, την οικογένειά μου και το επιτελείο μου. Ό,τι λέω μαζί του μένει μεταξύ μας, όπως άλλωστε και με τους παίκτες μου.

Είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση και με όλη τη διοίκηση. Διαπίστωσα ότι όλοι θέλουν να μας βοηθήσουν. Αυτό που μένει είναι να έχει καλή απόδοση η ομάδα ώστε να μείνω εδώ και να πείσω τον πρόεδρο να μου κάνει δέκα χρόνια συμβόλαιο».