Skip to main content

Έσοδα-ρεκόρ φέτος για την Παρί Σεν Ζερμέν

Με έσοδα ρεκόρ κλείνει τη σεζόν η Παρί Σεν Ζερμέν. Οι πρωταθλητές της Ligue 1 κατέγραψαν έσοδα 700 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2021-22, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από τότε που η Qatar Sports Investments ανέλαβε την ηγεσία του παριζιάνικου συλλόγου, το 2011. 

Όλα αυτά παρότι τα αθλητικά αποτελέσματα αυτής της σεζόν δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά σε σχέση με τις επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν, με μοναδική νίκη τίτλου ανάμεσα σε όλες τις διοργανώσεις το γαλλικό πρωτάθλημα.

Όπως επισημαίνει η Equipe, μεταξύ των πιο αυξανόμενων στοιχείων είναι σίγουρα αυτό που αντιστοιχεί σε έσοδα από χορηγίες, αυξημένα κατά 13% και αποδίδεται κυρίως σε συμβόλαια που υπογράφηκαν με τις GOAT (50 εκατομμύρια ανά σεζόν), Crypto και Gorillas (10 εκατομμύρια το καθένα). 

Μάλιστα, η Παρί κέρδισε 300 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τον διαφημιστικό τομέα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Την περίοδο 2021-22, ο παριζιάνικος σύλλογος υπέγραψε έντεκα χορηγικές συμφωνίες.

Την ίδια στιγμή, η υπογραφή του Λιονέλ Μέσι είχε ισχυρό αντίκτυπο στα έξοδα του συλλόγου: Η Παρί Σεν Ζερμέν -εξηγεί η γαλλική εφημερίδα- πούλησε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φανέλες τη σεζόν που πλησιάζει στο τέλος της, εκ των οποίων περίπου το 60% με τυπωμένο το όνομα του Αργεντινού άσου. 

Μια δέσμευση που επηρέασε και τα έσοδα του box office. Αυτή τη σεζόν η αύξηση ήταν 42% σε σύγκριση με το τελευταίο έτος αναφοράς ή το 2019-20, την τελευταία περίοδο πριν από την πανδημία. Με αφορμή εκείνη, τα έσοδα ανήλθαν στα 132 εκατ. ευρώ για όλα τα παιχνίδια που έγιναν μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος.

Η μόνη αδυναμία της Παρί αυτή τη σεζόν θα είναι αυτή που αναδεικνύεται από τα έσοδα που συνδέονται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ο αποκλεισμός στη φάση των «16» του Champions League, από τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα φέρει λιγότερα χρήματα από την UEFA, για ένα ποσό που συνολικά θα πρέπει να είναι κάτι λιγότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2020-21 τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα ανήλθαν σε 201,8 εκατομμύρια. Φέτος, η πτώση που συνδέεται με το Champions League και θα πρέπει να αντισταθμιστεί εν μέρει από την αύξηση των εθνικών δικαιωμάτων, που από τα 50 εκατ. ευρώ της περασμένης σεζόν θα φτάσουν τα 52-53 εκατ. ευρώ το 2021-22.