Skip to main content

Ινφαντίνο: Η FIFA δεν πρότεινε ποτέ Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Αφού μέτρησε τα… κουκιά και είδε ότι ακόμη κι αν η πρόταση για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια ψηφιστεί θα ακυρωθεί στην πράξη λόγω της άρνησης των δύο κορυφαίων Συνομοσπονδιών του κόσμου να συμμετάσχουν (UEFA, CONMEBOL), ο πρόεδρος της FIFA αναδιπλώθηκε.

Αύριο (1/4), στη Ντόχα, θα γίνει η κλήρωση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022. Ωστόσο, οι ηγέτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έχουν ήδη συναντηθεί και, όπως αναφέρει η Gazzetta dello Sport, το συνέδριο της FIFA πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Ένα συνέδριο που άνοιξε με παρέμβαση του προέδρου της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο. «Θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: Η FIFA δεν έχει προτείνει διετές Παγκόσμιο Κύπελλο», διευκρίνισε ο Ινφαντίνο. «Στο τελευταίο συνέδριο ζητήθηκε να μελετηθεί η σκοπιμότητά του και η FIFA το έκανε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι εφικτό».

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση διαβούλευσης και συζήτησης, στην οποία προσπαθούμε να βρούμε συμφωνίες και συμβιβασμούς. Θα εργαστούμε μαζί για να κάνουμε μια συζήτηση και να βρούμε τη λύση που είναι πιο κατάλληλη για όλους, ώστε να ωφεληθούν όλοι. Οποιαδήποτε ανατροφοδότηση είναι σημαντική», κατέληξε ο επικεφαλής του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η ιδέα για ένα Μουντιάλ κάθε δύο έτη παραπέμπεται λοιπόν στις καλένδες, όπως όλες οι ενδείξεις δεικνύουν. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια της FIFA να αυξήσει τα έσοδά της στρέφεται σε άλλες κατευθύνσεις. 

Ο Βίκτορ Μονταλιάνι, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF), έριξε την ιδέα διοργάνωσης ενός διαφορετικού τουρνουά στη θέση που είχε προγραμματιστεί για το έξτρα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Μονταλιάνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της FIFA, πρότεινε μια διοργάνωση εμπνευσμένη από το πρώην Κύπελλο Συνομοσπονδιών ή μια παγκόσμια εκδοχή της μορφής του Nations League, που χρησιμοποιείται από UEFA και CONCACAF.

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών διεξαγόταν κάθε τέσσερα χρόνια, ένα έτος πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν ένα τουρνουά αποτελούμενο από οκτώ έθνη, στο οποίο συμμετείχαν οι νικήτριες Εθνικές ομάδες των ηπειρωτικών διοργανώσεων, μαζί με την παγκόσμια πρωταθλήτρια και την Εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας.

Η τελευταία διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού διεξήχθη το 2017.