Skip to main content

Οδηγός πρόκρισης για το Champions League: Οι προσομοιώσεις

Η διαμάχη για το νέο σχήμα του Champions League, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την αγωνιστική περίοδο 2024-25, δεν σταματά. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι δύο από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ομάδων (στη φάση των ομίλων) σε 36, από τις 32 που είναι σήμερα.

Έως τώρα, η πρώτη φάση του Champions League ξεκινά με 8 ομίλους που αποτελούνται από 4 ομάδες ο καθένας, αλλά από το 2024-25 θα υπάρχει ένας ενιαίος όμιλος, στον οποίο θα συμμετέχουν και οι 36 ομάδες που θα προκριθούν.

Αυτές οι ομάδες θα παίξουν δέκα παιχνίδια, πέντε εντός και πέντε εκτός έδρας, τέσσερα περισσότερα από τα έξι που παίζονται σε κάθε έναν από τους τρέχοντες ομίλους του Champions League.

Οι διαδικασίες πρόκρισης θα αλλάξουν επίσης, επιτρέποντας στους συλλόγους να έχουν πρόσβαση στην υψηλότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων.

Δύο ομάδες, σύμφωνα με τους κανόνες που αποκάλυψε αρχικά η UEFA -αλλά ακόμα βρίσκονται σε αδιέξοδο μεταξύ των αντιπαραθέσεων των συλλόγων και όχι μόνο-  θα προκριθούν εν μέρει με βάση την κατάταξή τους, ένας συντελεστής που υπολογίζεται με βάση τις διεθνείς επιδόσεις τους τις προηγούμενες πέντε σεζόν.

Ένα μέρος των προκριθέντων ομάδων θα εξαρτηθεί από την τελική θέση στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Οι τέσσερις πρόσθετες θέσεις που είναι διαθέσιμες από το 2024-2025 θα εκχωρηθούν σύμφωνα με τρία κριτήρια:

Η επιπλέον πρώτη θέση θα πάει στον τρίτο σύλλογο στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας που βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην εθνική κατάταξη της UEFA.

Η δεύτερη θέση θα απονεμηθεί στον νικητή ενός εθνικού πρωταθλήματος, αυξάνοντας τον αριθμό των συλλόγων που προκρίνονται μέσω του λεγόμενου «Champions Path» από τέσσερις σε πέντε.

Η τρίτη και η τέταρτη θέση θα απονεμηθούν στους δύο συλλόγους, οι οποίοι δεν προκρίθηκαν απευθείας για το Champions League, αλλά έχουν λάβει το «πάσο» για την προκριματική φάση ή για τις άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Europa League ή Europa Conference League), με τον υψηλότερο συντελεστή στην κατάταξη της UEFA.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος «μαξιλαριού ασφαλείας» που χορηγείται στους μεγάλους συλλόγους, γι΄ αυτό κατέληξε στο επίκεντρο της διαμάχης και η UEFA δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη νέα μορφή που συνδέεται με αυτήν την πτυχή.

Ένα παράδειγμα: εάν η Μπάγερν Μονάχου κάποια σεζόν τερμάτιζε πέμπτη στο γερμανικό πρωτάθλημα, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο Champions League χάρη στην κατάταξη της UEFA τις τελευταίες περιόδους.

Για να γίνει πιο κατανοητή η σχεδιαζόμενη καινοτομία, ας πάρουμε για παράδειγμα την τρέχουσα σεζόν και τις ομάδες που θα προκρίνονταν με βάση αυτό το κριτήριο, εάν υποθέταμε πως θα τεθεί σε ισχύ από την επόμενη σεζόν.

Μέχρι σήμερα, οι ομάδες-φαβορί για τις δύο επιπλέον θέσεις θα ήταν: η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένατη στην κατάταξη της UEFA, έκτη στην Πρέμιερ Λιγκ και η οποία θα προκριθεί στο Conference League, εκτός εάν η Κρίσταλ Πάλας κατακτήσει το League Cup.

Επίσης η Ρόμα, δωδέκατη στην κατάταξη της UEFA και έκτη στο πρωτάθλημα Ιταλίας προς το παρόν, θέση που θα της έδινε την πρόκριση στο Conference League στο τέλος της χρονιάς.