Skip to main content

Σάκκαρη, Σφιόντεκ, Μπαντόσα: ποια θα ηγηθεί μετά την Μπάρτι;

Η Άσλεϊ Μπάρτι αγαπούσε το τένις αλλά όχι τη ζωή που το συνοδεύει. Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις για την επιλογή της, η αποχώρηση της 26χρονης (από τον επόμενο μήνα) Αυστραλής θα αφήσει μεγάλο κενό στο παγκόσμιο σιρκουί.

Σε καθαρά αθλητικό επίπεδο, η εξάλειψη του ονόματός της από την κατάταξη της WTA θα ωθήσει την Πολωνή Ίγκα Σφιόντεκ στην κορυφή της κατάταξης, με την Μαρία Σάκκαρη να την ακολουθεί στο Νο 2.

Η Μπάρτι παρέμεινε για 114 συνεχόμενες εβδομάδες στη θέση νούμερο 1 του κόσμου πριν αποσυρθεί, το τέταρτο μεγαλύτερο γυναικείο σερί στο πλαίσιο του WTA Tour.

Το σερί της Σφιόντεκ και η πρόοδος της Σάκκαρη

Πίσω από την αήττητη για μεγάλο χρονικό διάστημα Μπάρτι, η Ίγκα Σφιόντεκ και η Μαρία Σάκκαρη πήραν τη θέση τους στο βάθρο της παγκόσμιας κατάταξης γυναικών για πρώτη φορά στην καριέρα τους, μετά τον τελικό τους στο WTA 1000 στο Indian Wells, που βρήκε νικήτρια την Πολωνή.

Οι δύο αθλήτριες έφτασαν ταυτόχρονα στην καλύτερη κατάταξη της καριέρας τους, λίγο πριν η Μπάρτι αποφασίσει να αποσυρθεί. Για την Σφιόντεκ αυτό φαίνεται λογικό, στον απόηχο μιας εξαιρετικής έναρξης της σεζόν, που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα από τον  ημιτελικό στη Μελβούρνη.

Η νεαρή τενίστρια, που συστήθηκε στο παγκόσμιο κοινό με νίκη-έκπληξη στο Roland-Garros το 2020, κέρδισε τον πέμπτο της τίτλο στο γυναικείο σιρκουί σε ηλικία 20 ετών, τον δεύτερο της χρονιάς μετά από αυτόν στα τέλη Φεβρουαρίου στη Ντόχα, όπου είχε νικήσει την Σάκκαρη στους ημιτελικούς.

Η Σφιόντεκ είναι αήττητη σε 11 αγώνες κι έχει όλα τα «όπλα» στη φαρέτρα της για να γίνει τελικά το νέο αφεντικό του παγκόσμιου σιρκουί.

Όσο για την Σάκκαρη, η άνοδός της στο βάθρο της κατάταξης της WTA μαρτυρά την πρόοδό της, μετά τους ημιτελικούς της στο Roland-Garros και το US Open το 2021, παρότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να μεταφράσει αυτή την πρόοδο σε επιτυχία σε ένα μεγάλο τουρνουά. Ο μοναδικός τίτλος σε πέντε τελικούς που έχει παίξει κατακτήθηκε στο χώμα του Ραμπάτ, το 2019.

Η Μπαντόσα απελευθερώθηκε από το βάρος των προσδοκιών

Τέταρτη στη βαθμολογία, στις… παρυφές του βάθρου, η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα έλαμψε πάνω από όλα στο διπλό φέτος, θριαμβεύοντας μαζί με τη Σινιάκοβα στο Australian Open, με έναν τέταρτο τίτλο Grand Slam. 

Νικήτρια στο Roland-Garros και στο Στρασβούργο, στο χώμα, η Τσέχα έλαμψε και στο απλό σε σκληρό γήπεδο την περασμένη σεζόν χάρη στις επιτυχίες στο Ντουμπάι και την Πράγα, αλλά κι έναν προημιτελικό στο US Open.

Ικανή σε όλες τις επιφάνειες, η Κρεϊτσίκοβα παραμένει μεταξύ των καλύτερων των τελευταίων μηνών, παρά την αποτυχία στον δεύτερο γύρο στο Indian Wells, αποδεικνύοντας ότι η επιτυχία της στο Παρίσι δεν ήταν «αστραπή».

Ανεβαίνοντας γρήγορα ψηλά (με τίτλο στο Roland-Garros μεταξύ των juniors το 2015), η Ισπανίδα Πάουλα Μπαντόσα έζησε την εβδομάδα της ζωής της στο Indian Wells την περασμένη σεζόν, θριαμβεύοντας στην έρημο της Καλιφόρνια και φτάνοντας φέτος ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Σάκκαρη.

Πηγαίνοντας σε ένα χρόνο από την 70ή στην 8η θέση στον κόσμο, επιβεβαίωσε τη θέση της στην ελίτ φτάνοντας στην 6η θέση. Πίσω από αυτό το top-6 που συμπλήρωσε η Αρίνα Σαμπαλένκα, πιο γνωστά ονόματα στο γυναικείο σιρκουί, όπως η Αναστασία Παβλιουτσένκοβα ή η Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα φαίνονται ικανά να επιστρέψουν στο προσκήνιο.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ελίνα Σβιτολίνα να παίζει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους για την κορυφή της κατάταξης, κατά μείζονα λόγο λόγω του πλασίου με τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της χώρας της, της Ουκρανίας. Μια ένοπλη σύγκρουση που αναστατώνει την καθημερινότητα της συντρόφου του Γκαέλ Μονφίς.