Skip to main content

Μπάσκετ: Τέσσερις μνηστήρες για τον πρώτο τίτλο

Ο πρώτος τίτλος της σεζόν στο ελληνικό μπάσκετ θα κριθεί το τριήμερο 18-20 Φεβρουαρίου, με την ανάδειξη του Κυπελλούχου Ελλάδας για την αγωνιστική περίοδο 2021-22.

Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια επιστρέφει το φορμάτ του Φάιναλ-4, που θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο «Δύο Αοράκια».

Το 47ο Κύπελλο Ελλάδας θα διεκδικήσουν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Προμηθέας Πατρών. Οι δύο ημιτελικοί θα διεξαχθούν σήμερα (18/2).

Στις 17:00 θα ξεκινήσει ο αγώνας Παναθηναϊκός-Προμηθέας Πατρών και στις 20:00 θα γίνει το τζάμπολ στην αναμέτρηση ΑΕΚ-Ολυμπιακός, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί ο απόγευμα της Κυριακής (19/2, 17:00).

Οι τρεις «μεγάλοι» (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) θα βρεθούν μαζί για πρώτη φορά μετά το 2001. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί παρουσία 2.000 θεατών, αφού η Πολιτεία έκανε δεκτό το αίτημα της Ομοσπονδίας (ΕΟΚ) για κάλυψη του 40% χωρητικότητας του γηπέδου.

Οι ομάδες δεν πήραν εισιτήρια για να τα διαθέσουν κατά το δοκούν, αλλά αυτά διατέθηκαν από την ΕΟΚ, ενώ απαγορεύθηκαν οι μετακινήσεις φιλάθλων προς την Κρήτη. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Φάιναλ-4, ανεξάρτητα από τον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που ενδέχεται να έχει μία ομάδα, ο αγώνας δεν αναβάλλεται.

Αγωνιστικά, ο πρώτος ημιτελικός αποτελεί «επανάληψη» του περυσινού τελικού, όταν ο πολυνίκης της διοργάνωσης Παναθηναϊκός νίκησε με 91-79 στο ΟΑΚΑ τον Προμηθέα και κατάκτησε το εικοστό Κύπελλο Ελλάδας.

Η τελευταία φορά που ηττήθηκαν οι «πράσινοι» σε τελικό ήταν το 2011, από τον Ολυμπιακό. Από την πλευρά τους οι Πελοποννήσιοι,  που ταλαιπωρούνται από κρούσματα κορωνοϊού (Γκραντ, Γκίκας) θα διεκδικήσουν την τρίτη συνεχή πρόκριση στον καταληκτικό αγώνα της διοργάνωσης και αν τα καταφέρουν, θα είναι η έκτη φορά που επαρχιακή ομάδα φτάνει στον τελικό. 

Η Κυπελλούχος Ελλάδας το 2020, ΑΕΚ, έχει δύσκολη αποστολή στον δεύτερο ημιτελικό απέναντι στον Ολυμπιακό, στο δρόμο της πρόκρισης στον όγδοο και της κατάκτησης του έκτου τίτλου.

Το 2020, η Ένωση στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο ίδιο γήπεδο, ενώ στο ίδιο γήπεδο, συμμετείχε και στον τελικό του 2018 όταν νίκησε τον Ολυμπιακό.

Στον αντίποδα, η τελευταία φορά που έφτασε σε τελικό Κυπέλλου ο Ολυμπιακός ήταν το 2018. Ο υποβιβασμός των «ερυθρόλευκων» στην Α2 επηρέασε και την παρουσία τους στη διοργάνωση, στην τελική φάση της οποίας επιστρέφουν ύστερα από τέσσερα χρόνια στοχεύοντας στο πρώτο Κύπελλο μετά το 2011 και συνολικά δέκατο στο θεσμό.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων», Γιώργος Μπαρτζώκας, μπορεί να έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατάκτησε την Ευρωλίγκα (2013, Λονδίνο), αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει εγχώριο τίτλο.