Skip to main content

Ζημία-ρεκόρ των συλλόγων στο Βέλγιο

Οι 26 επαγγελματικοί σύλλογοι του Βελγίου κατέγραψαν συνολικές απώλειες-ρεκόρ 139 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι (σεζόν 2020-21), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Άντερλεχτ υπέστη ζημιές 29 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Σταντάρ Λιέγης με 17,5 εκατ. ευρώ, τη Λέουβεν με 16,4 εκατ. ευρώ, την Έουπεν με 13,4 εκατ. ευρώ και την Αντβέρπ με 11,1 εκατ. ευρώ: αυτοί οι πέντε σύλλογοι είναι συνολικά υπεύθυνοι για το 62% του συνόλου των απωλειών.

Το 2020, οι απώλειες των συλλόγων ανήλθαν σε «μόλις» 53,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Άντερλεχτ ήταν και πάλι υπεύθυνη για τη μερίδα του λέοντος, με έλλειμμα 34,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Σαρλερουά, η Κλαμπ Μπριζ, η Ζούλτε Βάρεγκεμ, η Μουσκρόν, η Κορτράικ και η Μαλίν ήταν οι μόνες ομάδες που έκλεισαν με κέρδη, με τις Σαρλερουά και Μπριζ να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το 2020, οι Σαρλερουά, Μπριζ και Γκενκ ήταν μεταξύ των συλλόγων που παρουσίασαν σημαντικά κέρδη: 29 εκατομμύρια ευρώ για την Γκενκ, 24 εκατομμύρια ευρώ για την Μπριζ και 5,4 εκατομμύρια ευρώ για τη Σαρλερουά.

Τα «φτωχά» οικονομικά ακολούθησαν τα νέα του Ιανουαρίου, με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα να στέλνει 57 υπόπτους στο δικαστήριο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια»», της μεγαλύτερης έρευνας για στημένους αγώνες και διαφθορά στην ιστορία του βελγικού ποδοσφαίρου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το πρώην στέλεχος της Άντερλεχτ, Χέρμαν Βαν Χόλσμπεκ, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 22 ημέρες πίσω από τα κάγκελα, σε μια ξεχωριστή έρευνα για οικονομική απάτη στις μεταγραφές των Αλεξάντερ Μίτροβιτς και Σανσέλ Εμπεμπά στη Νιούκαστλ, καθώς και του Γιούρι Τίλεμανς στη Μονακό.