Skip to main content

Ντουμπάι, ο νέος (φορολογικός) παράδεισος του τένις

Το Ντουμπάι είναι το νέο σύνορο του τένις. Όχι ως τόπος διεξαγωγής κάποιων μεγάλων τουρνουά αλλά ως το μέρος που επιλέγουν πια οι τενίστες για να μεταφέρουν την κατοικία τους, σε μια χώρα που προσελκύει όλο και περισσότερους VIP λόγω των φορολογικών συνθηκών.

Τελευταίος στη λίστα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ιταλικής εφημερίδας Sole 24 Ore, είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, νούμερο 4 στον κόσμο, που αποκλείστηκε στα ημιτελικά στο Australian Open από τον Ρώσο Ντανιίλ Μεντβέντεφ.

Ο Τσιτσιπάς, αναφέρει το δημοσίευμα, τελειοποιεί τις διαδικασίες που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να μεταφέρει την κατοικία του από ένα άλλο δημοσιονομικά συμφέρον μέρος, όπως το Μοντεκάρλο, στο Ντουμπάι.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υπάρχουν ούτε φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, ούτε φόροι ιδιοκτησίας, ούτε φόροι επί των οικονομικών κερδών και παρακράτηση φόρου στην πηγή.

Επιπλέον, ο ΦΠΑ είναι επίσης σε πολύ χαμηλό επίπεδο, δεδομένου ότι εισήχθη μόλις το 2018 (δεν υπήρχε καν πριν) με ποσοστό 5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το 20% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Και αν αυτές οι συνθήκες μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν εκμεταλλεύσιμες μόνο από τους κατοίκους των Εμιράτων ή από αυτούς που κατάφερναν να αποκτήσουν τη δύσκολη βίζα τους, τώρα το Ντουμπάι έχει κατεβάσει το όριο εισόδου στη χώρα.

Όπως επισημαίνεται από μελέτη της Pwc, είναι πλέον δυνατή η απόκτηση βίζας επενδυτή (business visa), που ισχύει για όσους ανοίγουν εταιρείες στο Ντουμπάι και για εξέχουσες προσωπικότητες.

Όσον αφορά τις εταιρείες, το 51% του κεφαλαίου αυτών που ανοίγουν στα Εμιράτα πρέπει να κατέχεται από ντόπιο πολίτη (ακόμη κι αν σε ορισμένες ελεύθερες ζώνες οι αλλοδαποί μπορούν ακόμα να φτάσουν το 100%).

Όμως, εσχάτως παρέχεται επίσης η δυνατότητα λειτουργίας Οικογενειακών Γραφείων, δομές οι οποίες είναι ιδανικές για αθλητές και VIP.