Skip to main content

Στο χέρι του Άλεξ Χοκ η συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Australian Open

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όπως διαβάσατε νωρίτερα, δικαιώθηκε στην έφεση κατά της ακύρωσης της βίζας του, διατάχθηκε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος και να φύγει από το ξενοδοχείο για πρόσφυγες στο οποίο έμενε τις τελευταίες ημέρες, αλλά η συμμετοχή του στο Australian Open και η γενικότερη παρουσία του στη χώρα θα αποφασιστεί από τον υπουργό Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ.

Όπως αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα TheAge ο Χοκ έχει την δύναμη να χρησιμοποιήσει τον νόμο 133C(3) και να αποφασίσει την οριστική ακύρωση της βίζας του Σέρβου αθλητή και την άμεση απέλασή του! 

Αυτό μπορεί να το κάνει αν κρίνει πως η είσοδος στην χώρα ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στην υγεία ή την ασφάλεια της κοινότητας᾽᾽.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί χωρίς κανένα δικαστήριο, χωρίς να χρειαστεί ο Χοκ να επιχειρηματολογήσει και όπως αναφέρει ο νόμος, είναι μία απόφαση προσωπικής κρίσης του υπουργού. Ο Αυστραλός δημοσιογράφος, Πολ Καρπ, ανέλυσε διεξοδικά το θέμα και τόνισε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακυρώσει οριστικά την βίζα για τρεις λόγους:

1) Αν όντως υπάρχει σοβαρός λόγος να το κάνει. Στην περίπτωση του Τζόκοβιτς μπορεί να ισχυριστεί πως αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, μιας και δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό.

2) Αν ο κάτοχος της βίζα δεν έπεισε τον υπουργό για όσα είπε στην υπεράσπισή του.

3) Μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς το θέμα είναι πλέον πρωτίστως πολιτικό και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο υπουργός δεν χρειάζεται να αιτιολογήσει την απόφασή του.

Η απόφαση του Χοκ αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες ενώ σε περίπτωση που αποφασίσει την απέλαση του Τζόκοβιτς, τότε οι νομικοί του εκπρόσωποι έχουν δικαίωμα για νέα έφεση, με τις ελπίδες συμμετοχής του Σέρβου στο τουρνουά, να μειώνονται δραματικά.