Skip to main content

Εκτός της Super League, η Ρεάλ θέλει την JP Morgan στην ισπανική Λίγκα

Η Ρεάλ Μαδρίτης ξεκινά την αντεπίθεση για να ματαιώσει τη συμφωνία μεταξύ της ισπανικής Λίγκας και της CVC.

Ο πρόεδρος της «Βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, ολοκλήρωσε μια προσφορά που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan για να αντικαταστήσει τη συμφωνία μεταξύ της La Liga και του επενδυτικού ταμείου CVC, που είναι γνωστό ότι βρίσκεται πολύ κοντά και στην ιταλική Serie A.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, αποκάλυψε η El Confidencial, θέλει να αποτρέψει τους άλλους ισπανικούς συλλόγους από το να υπογράψουν τη συμφωνία στις 10 Δεκεμβρίου, την επόμενη μέρα που η εξουσιοδοτημένη επιτροπή της LFP ενέκρινε τη συμφωνία με το ταμείο, το οποίο θα πληρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ πιστεύει ότι η πρότασή του προσφέρει καλύτερη κερδοφορία για τους 42 συλλόγους που απαρτίζουν την πρώτη και τη δεύτερη ισπανική επαγγελματική κατηγορία.

Με τη νέα συμφωνία, η περίοδος κατά την οποία ο επενδυτής θα κρατήσει τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μειώνεται στα 25 χρόνια, δηλαδή μειώνοντας στο μισό (50 έτη) την ανάλογη συμφωνία με τη CVC.

Δεύτερον, η οικονομική αποτίμηση της La Liga, την οποία το επενδυτικό fund CVC διατηρεί στα 24 δισ. ευρώ, θα ανέλθει στα 30 δις σε περίπτωση συμφωνίας με την JP Morgan, αν και η ακριβής συνεισφορά που θα παράσχει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είναι ακόμη γνωστή.

Η αντίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης στη συμφωνία με την CVC εδράζεται στο γεγονός ότι δίνει πρόσβαση στο ταμείο στα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, δεσμεύοντας το 11% των νέων διαφημιστικών και τηλεοπτικών συμβολαίων.

Εκτός από το ότι το θεωρεί παράνομο, η Ρεάλ υποστηρίζει ότι για μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει προηγουμένως να διαβουλευτεί με τα μέλη του συλλόγου.

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, η οποία στοχεύει να γίνει πρωταγωνιστής στη La Liga, έγινε τακτικός δανειστής του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού ανέλαβε μαζί με την Bank America την επένδυση των 800 εκατομμυρίων ευρώ για το νέο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Ακόμη, η εταιρεία συμμετείχε -πάντα με ρόλο χρηματοδότη- στην υλοποίηση του έργου για την ευρωπαϊκή Super League.