Skip to main content

Η Κίνα αναγνωρίζει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θα επηρεάσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Η Κίνα αναγνώρισε σήμερα (30/11) ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η «Όμικρον», σημαίνει πρόσθετες δυσκολίες για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου), αλλά επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην επιτυχία της διοργάνωσης.

«Σίγουρα θα φέρει κάποιες προκλήσεις στον αγώνα κατά της πανδημίας», παραδέχτηκε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αλλά η Κίνα έχει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα κυλήσουν ομαλά και όπως είχε προγραμματιστεί», είπε.

Η Κίνα έλεγξε σε μεγάλο βαθμό την πανδημία στο έδαφός της χάρη στα δρακόντεια μέτρα: πολύ ισχυρός περιορισμός των διεθνών πτήσεων, υποχρεωτική καραντίνα κατά την άφιξη, μαζικοί έλεγχοι ή ακόμα και απομόνωση περιστατικών επαφής, που εντοπίστηκαν χάρη στις εφαρμογές παρακολούθησης ταξιδιών.

Μόνο θεατές που κατοικούν στην Κίνα

Η ζωή επέστρεψε, σε μεγάλο βαθμό, στην κανονική πορεία την άνοιξη του περασμένου έτους. Όμως η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την εμφάνιση μικρών σποραδικών εστιών.

Ενώ τα κινεζικά σύνορα είναι πρακτικά κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, οι Αγώνες του Πεκίνου θα πραγματοποιηθούν σε μια υγειονομική φούσκα, από την οποία οι περίπου 2.900 αναμενόμενοι αθλητές δεν θα μπορούν να βγουν.

Θα πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να περάσουν καραντίνα 21 ημερών κατά την άφιξή τους, ενώ όλοι θα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά.

Επίσης, τις εκδηλώσεις θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μόνο θεατές που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κίνας. 

Η Κίνα αναφέρει μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις Covid-19 κάθε μέρα, ενώ η παραλλαγή «Όμικρον» δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στη χώρα, εκτός από την αυτόνομη επικράτεια του Χονγκ Κονγκ.