Skip to main content

Η FIFA απειλεί με αποβολή την Κένυα για την καθαίρεση της Ομοσπονδίας

Το ποδόσφαιρο της Κένυας, βυθισμένο εδώ και μήνες στην πολιτική αναταραχή, διαλύθηκε από την κυβέρνηση, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση από το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (FIFA).

Η κίνηση έγινε λίγες ώρες πριν η Κένυα παίξει με την Ουγκάντα ​​στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν και έχει ήδη αποκλειστεί από τους τελικούς της επόμενης χρονιάς, στο Κατάρ.

Η FIFA, από την πλευρά της, απείλησε να αποβάλει την Κένυα από τις τάξεις της, εάν δεν ανατραπεί η απόφαση για διάλυση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FKF) της χώρας.

«Ζητάμε ευγενικά να ενημερώσετε τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου ότι σε περίπτωση που η απόφασή της να ορίσει μια υπηρεσιακή επιτροπή στην FKF επιβεβαιωθεί, δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από το να υποβάλουμε το παρόν θέμα στο προεδρείο του συμβουλίου της FIFA για εξέταση και απόφαση», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Ενώσεων-Μελών της FIFA, Κένι Ζαν-Μαρί.

Η απόφαση να κλείσει η Ομοσπονδία ανακοινώθηκε από την υπουργό Αθλητισμού Αμίνα Μοχάμεντ, η οποία είπε πως η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι η FKS δεν ήταν σε θέση να λογοδοτήσει σωστά για τα χρήματα που της έδωσε η κυβέρνηση.

Αντιθέτως, θα διοριστεί μια υπηρεσιακή επιτροπή για να διευθύνει τις υποθέσεις της ομοσπονδίας για έξι μήνες, υπό την προεδρία του συνταξιούχου δικαστή Άαρον Ρινγκέρα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Κένυας, Νικ Μουέντουα, απέρριψε τη διορισμένη επιτροπή και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει κάθε προσπάθεια να τερματιστεί η πενταετής διακυβέρνησή του.

«Εμείς, οι εκδιωχθέντες στελέχη της FKF, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει σε αυτή τη χώρα υπό την ηγεσία μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι υπόλογος μόνο στη FIFA.