Skip to main content

Αυτοκράτωρ της Ευρώπης ο Βαζαίος με «υπασπιστή» τον Χρήστου

Ο Ανδρέας Βαζαίος είναι ο βασιλιάς στα 200 μέτρα μικτής ατομικής στην Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωταθλητής διεκδίκησε σε άλλη μια μεγάλη διοργάνωση την κορυφή και την κατάκτησε, αποδεικνύοντας την ποιότητά του.

Ο Βαζαίος είναι «χρυσός» νικητής, για δεύτερη συνεχή φορά, σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας, αυτή τη φορά στο Καζάν με 1:51.70 (το προηγούμενο ήταν στη Γλασκόβη το 2019). 

Οι Ιταλοί Τόμας Τσεκόν και Αλμπέρτο Ρατσέτι κυνήγησαν τον Βαζαίο, αλλά με 1:52.49 και 1:52.75 έμειναν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα. 

Ήταν το τρίτο χρυσό μετάλλιο του κολυμβητή του Αλέξανδρου Νικολόπουλου σε Ευρωπαϊκό 25άρας (το 2019 στη Γλασκόβη ήταν χρυσός και στα 200 μ. πεταλούδα), το τέταρτο της ελληνικής κολύμβησης στη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά και το 14ο συνολικά μετάλλιο της χώρας στους αγώνες αυτούς.

Ο Έλληνας κολυμβητής επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, που τον ήθελαν ως το μεγάλο φαβορί του αγωνίσματος, πήρε την πρώτη θέση στον τελικό με χρόνο 1:51.70 και επανέλαβε την επιτυχία του 2019, όταν είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης. 

Είναι το έβδομο μετάλλιο που κατακτά ο Βαζαίος σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μικρής πισίνας, τα μισά απ’ όσα έχει πάρει η χώρα μας στην ιστορία του θεσμού, και το όγδοο συνολικά (μαζί με το χρυσό στο ίδιο αγώνισμα στο Ευρωπαϊκό 50άρας του 2016).

Ανεβαίνει στο βάθρο για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση και μετράει από το 2015 τρία χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια, συγκομιδή που μπορεί να αυξηθεί την Κυριακή (7/11), όταν θα γίνει ο τελικός των 100μ. μικτή.

Περίπου 15 λεπτά αργότερα τα ελληνικά χρώματα πανηγύρισαν και δεύτερο μετάλλιο. Μετά το χρυσό του Βαζαίου, ο Απόστολος Χρήστου κατέλαβε την τρίτη θέση στον τελικό των 100μ. ύπτιο με 49.87, βελτιώνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ (49.98) που είχε σημειώσει στον ημιτελικό.

Ο αθλητής του Πάνου Βελέντζα κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο μετάλλιό του σε μικρή πισίνα, μετά τα τρία -επίσης χάλκινα- που έχει κερδίσει στο ίδιο αγώνισμα, σε ισάριθμα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 50άρας πισίνας.

Νικητής του αγωνίσματος αναδείχθηκε το μεγάλο φαβορί, ο Ρώσος Κλιμέντ Κολεσνίκοφ (49.13), ο οποίος χρειάστηκε πάντως να δώσει μάχη με τον Ρουμάνο πρωταθλητή Ευρώπης στην 50άρα, Ρόμπερτ-Αντρέι Γκλίντα (49.31), για να διατηρήσει για τρίτη σερί διοργάνωση τον τίτλο.

Ο έτερος Ρώσος του τελικού, ο Πάβελ Σαμουσένκο, κυνήγησε ως το τέλος τον Χρήστου, αλλά τελικά αρκέστηκε στην τέταρτη θέση με 49.92.