Skip to main content

Australian Open: Σύγκρουση για την υποχρέωση εμβολιασμού, σε κίνδυνο ο Τζόκοβιτς

Η δήλωση του κυβερνήτη της πολιτείας της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριους, ότι οι μη εμβολιασμένοι παίκτες δεν θα έχουν ειδική άδεια συμμετοχής, δημιούργησε μια διελκυστίνδα για το ενδεχόμενο εισαγωγής της υποχρέωσης εμβολιασμού για συμμετοχή στο Australian Open τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Εάν αυτό ισχύσει, ο υπερασπιστής του τίτλου Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος δεν θέλησε ποτέ να αποκαλύψει εάν είναι εμβολιασμένος ή όχι, θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ ​​Μόρισον, είχε δηλώσει ότι οι μη εμβολιασμένοι παίκτες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα εάν λάβουν εξαίρεση, την οποία όμως θα έπρεπε να χορηγήσει η πολιτεία της Βικτόρια, που φιλοξενεί το τουρνουά.

Αλλά ο Άντριους απέκλεισε γρήγορα το ενδεχόμενο: «Μπλοκάρουμε τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους από τις παμπ, τις καφετέριες, τα εστιατόρια, το Melbourne Cricket Ground και κάθε είδους άλλες εκδηλώσεις. Δεν θα ζητήσουμε εξαίρεση. Επομένως, το πρόβλημα έχει ουσιαστικά λυθεί».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ελέγχει τα σύνορα της χώρας κι εκδίδει βίζες. Αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις των πολιτειών έθεσαν δομές καραντίνας κι επέβαλαν εντολές εμβολιασμού, καθιστώντας ασαφές ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο για τους κανόνες του Australian Open.

Ένα email της WTA που διέρρευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι οι αθλήτριες που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, εφόσον συμπλήρωναν την καραντίνα των 14 ημερών.

Η Tennis Australia δήλωσε ότι συνεργάζεται τόσο με την κυβέρνηση της Βικτόρια όσο και με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δηλώνοντας «αισιόδοξη ότι μπορεί να κρατήσει το Australian Open όσο το δυνατόν πιο κοντά στις συνθήκες πριν από την πανδημία».