Skip to main content

Kρίστιαν Έρικσεν: Το στόρι μετά το πάγωμα του χρόνου στο Parken

To Euro2020 σημαδεύτηκε από την ανακοπή καρδιάς του Κρίστιαν Έρικσεν. Τι ακολούθησε μέχρι σήμερα και πόσες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψει στα γήπεδα;

12 Iουνίου 2021. Γήπεδο Parken, Κοπεγχάγη. Η Δανία αντιμετωπίζει την Φινλανδία στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του Euro 2020. Το ρολόι σημαδεύει το 42᾽ και κάπου εκεί ο χρόνος παγώνει. Ο διεθνής Δανός ποδοσφαιριστής, Κρίστιαν Έρικσεν, πέφτει στο έδαφος, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Ο Σίμον Κιέρ του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Άμεσα θα πατήσει χορτάρι το ιατρικό επιτέλειο. Θα ακολουθήσουν τα πιο δραματικά τριάντα λεπτά που έχει παρακολουθήσει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης τα τελευταία χρόνια. 

Οι συμπαίκτες του Έρικσεν θα σχηματίσουν μία ανθρώπινη ασπίδα για να προστατεύσουν τον 29χρονο συναθλητή τους, η σύζυγός του θα μπει στον αγωνιστικό χώρο με δάκρυα στα μάτια για να μάθει τι έχει συμβεί. Την ώρα που το φορείο με τον Έρισκεν μεταβαίνει στο ασθενοφόρο και εν συνεχεία στο νοσοκομείο, ο ποδοσφαιριστής της Ίντερ θα σηκώσει το χέρι του. Είναι ζωντανός. Μόλις έχει πετύχει το πιο σημαντικό γκολ της ζωής του.

«Τι να πω; Είχε φύγει. Κάναμε καρδιακή ανάνηψη. Ήταν καρδιακή ανακοπή. Πόσο κοντά ήμασταν; Αυτό δεν το ξέρω», είπε ο γιατρός της Εθνικής Δανίας, Μόρτεν Μπόσεν.

Από εκείνες τις στιγμές μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 4.5 μήνες. Τι ακολούθησε; Πως είναι η ζωή του Κρίστιαν; Θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο και ποιο καθεστώς ισχύει με τον σύλλογο που ανήκει, την Ίντερ;

Αυτόματος απινιδωτής στην καρδιά του

Οι γιατροί έπειτα από κύκλο εξονυχιστικών εξετάσεων αποφάσισαν να τοποθετήσουν έναν εμφυτεύσιμο αυτόματο απινιδωτή (ICD). Τι είναι το ICD; Είναι μια συσκευή που έχει τον υποδόριο ρόλο ενός κανονικού απινιδωτή και ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση ανακοπής, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως βηματοδότης.

«Αφού υποβλήθηκε ο Έρικσεν σε διάφορες καρδιολογικές εξετάσεις, αποφασίστηκε να του τοποθετηθεί ένας ICD», δήλωσε ο γιατρός Μπόσεν.

Ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις

Ο Έρικσεν είδε την ζωή του να αλλάζει από την μια στιγμή στην άλλη. Μπορεί να κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή αλλά η τόσο ξαφνική αλλαγή στα δεδομένα αυτής, είναι κάτι που χρειάζεται ειδική διαχείριση και ψυχολογική φροντίδα. Στο διάστημα που έχει ακολουθήσει από το περιστατικό οι πληροφορίες, οι εικόνες, τα ρεπορτάζ σχετικά με το πως περνάει τον χρόνο του, είναι ελάχιστα. 

Στις 26 Ιουλίου ο φωτογραφικός φακός θα τον απαθανατίσει σε μία βόλτα στο κέντρο της Κοπεγχάγης μαζί με την σύζυγο και την κορούλα τους.

Σύμφωνα, πάντως, με κατά καιρούς συζητήσεις Δανών δημοσιογράφων με ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του, στο μυαλό του υπάρχει μία και μόνο σκέψη. Το πώς θα καταφέρει με ασφάλεια να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους.

Η πιο πρόσφατη δήλωση που δίνει ελπίδα

Όπως είναι λογικό, οι εκτιμήσεις επί του θέματος είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Φυσικά, αυτό που μετρά είναι οι απόψεις των ειδικών. Στην περίπτωση τούτη, μιλάμε για τον γιατρό της Εθνικής Δανίας, Μόρτεν Μπόσεν. Σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Πορτογαλία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναδούμε τον Έρικσεν να αγωνίζεται.

«Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα, αλλά είναι μια απόφαση την οποία θα πάρει εκείνος. Αν είναι καλά, αισθάνεται ασφάλεια και το θέλει, θα επιστρέψει». Αξίζει να σημειώσουμε πως στην Ιταλία δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί, έχοντας τον απινιδωτή στην καρδιά.

Παραμένει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Ίντερ

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα τα καταφέρει, ωστόσο, το συμβόλαιο του με την Ίντερ τρέχει κανονικά και προσφέρει τις συμφωνημένες απολαβές στον ποδοσφαιριστή. Σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα CalcioeFinanza, το ζήτημα του Έρικσεν, ο οποίος έχει 9,83 εκατομμύρια ευρώ μικτά και 7,5 εκατομμύρια καθαρές ετήσιες αποδοχές, έχει λυθεί λόγω του προγράμματος  «Fifa Insurance».

Είναι ένα πρόγραμμα προστασίας των συλλόγων από το 2019 μέχρι το 2022, το οποίο το οποίο δημιουργήθηκε για να αποζημιώσει τους συλλόγους εάν οι παίκτες των εθνικών ομάδων τους υποστούν τραυματισμό που τους αναγκάζει να σταματήσουν για περισσότερο από έναν συνεχόμενο μήνα.

Ένα γεγονός που ταρακούνησε τους ποδοσφαιριστές και η συγκλονιστική εξομολόγηση του Λουκάκου

Ανεξάρτητα από την πορεία επιστροφής του Έρικσεν στα γήπεδα, το περιστατικό με τον Δανό μεσοεπιθετικό δημιούργησε μια αλυσιδωτή αντίδραση στον ψυχισμό των ποδοσφαιριστών . 

Τους υπενθύμισε πως μια στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα, μπορεί να ανατρέψει όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα. Η συνέντευξη του Ρομέλου Λουκάκου, του πρώην συμπαίκτη του στην Ίντερ, δείχνει το μέγεθος της επίδρασης που είχε το πάγωμα του χρόνου στο Parken.

“Απέναντι στην Ρωσία ήταν πολύ δύσκολα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στην Ίντερ πέρασα περισσότερο χρόνο μαζί με τον Κρίστιαν παρά με τη μητέρα μου, το γιο μου ή τον αδερφό μου επειδή στην Ιταλία με τις προπονήσεις που έχουν, είσαι όλη την ημέρα στην ομάδα.

Το δωμάτιό του ήταν δίπλα στο δικό μου, παίζαμε παιχνίδια όπως το Call of Duty. Οπότε όταν κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο, το πληροφορήθηκα κατά τη διάρκεια του μίτινγκ που είχαμε στο Βέλγιο πριν το ματς με την Ρωσία και άρχισα να κλαίω.

Τον σκεφτόμουν συνέχεια. Στο δρόμο προς το στάδιο της Αγίας Πετρούπολης, έψαχνα να βρω κάτι για να δώσω κίνητρο στον εαυτό μου, οπότε αποφάσισα να παίξω για εκείνον σε όλη τη διοργάνωση”.