Skip to main content

Γαλλικός θρίαμβος στο Nations League

Η Εθνική Γαλλίας και προσωπικά ο Ντιντιέ Ντεσάν έδωσαν τις απαντήσεις τους σε κάθε επικριτή τους μετά το EURO 2020, κατακτώντας τον τίτλο στη δεύτερη διοργάνωση του UEFA Nations League.

Οι «τρικολόρ» νίκησαν στον τελικό την Ισπανία 2-1 με ανατροπή, όπως είχαν κάνει και στον ημιτελικό όταν απέναντι στους Βέλγους μετέτρεψαν το 0-2 σε 3-2.

Μόλις στο 6ο λεπτό η Γαλλία έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ, όταν μετά την κάθετη πάσα του Πογκμπά, ο Μπενζεμά βρέθηκε σε θέση βολής, πέρασε τον Ουνάι Σιμόν κι από πλάγια θέση γύρισε προς τον Μπαπέ, όμως ο Λαπόρτ έδιωξε τον κίνδυνο.

Στο 12΄ ο Σαράμπια βρέθηκε μέσα στην περιοχή της Γαλλίας και προσπάθησε να απειλήσει, όμως το πλασέ του -με το «κακό», δεξί πόδι του- δεν ήταν αυτό που θα ήθελε, δίνοντας την ευκαιρία στους αμυντικούς να του βάλουν την κόντρα και στον Λιορίς να μπλοκάρει.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε το ίδιο ράθυμα, όμως από το 64΄ και μετά το ματς πήρε ξαφνικά… φωτιά: από αντεπίθεση των Γάλλων και γύρισμα του Μπαπέ προς τον Τεό Ερναντέζ, το σουτ του τελευταίου τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Σιμόν.

Στη συνέχεια της φάσης ο Μπουσκέτς έβγαλε κάθετη πάσα προς τον Ογιαρθάμπαλ, ο οποίος απέφυγε τον Κούντε και πλάσαρε με το αριστερό τον Λιορίς ανοίγοντας το σκορ για την Ισπανία.

Η Γαλλία, ωστόσο, απάντησε άμεσα: στο 66΄ από τη συνεργασία Πογκμπά – Μπαπέ, ο Μπενζεμά υποδέχθηκε ωραία την μπάλα και με καταπληκτικό τεχνικό σουτ νίκησε τον Σιμόν για το 1-1.

Στο 68΄ ο Μπαπέ έχασε άλλη μία ευκαιρία, πλασάροντας πάνω απ’ τα δοκάρια του Σιμόν, όμως στο 80΄ έδωσε το προβάδισμα στους «μπλε», όταν από κάθετη πάσα του Ερναντέζ έφυγε στο χώρο και πλάσαρε για το 2-1.

Οι Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για οφσάιντ, αλλά μετά τον έλεγχο του VAR το γκολ μέτρησε κανονικά, καθώς θεωρήθηκε ότι υπήρξε επαφή της μπάλας και σε πόδι Ισπανού αμυντικού.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν ξεκίνησε βασικός στον τελικό και συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στην Εθνική. Ο 30χρονος επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Γαλλίας στις 5 Μαρτίου του 2014, σε φιλικό με την Ολλανδία.

Από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές της Γαλλίας προηγείται ο αρχηγός της Ούγκο Λιορίς, ο οποίος έφτασε τις 134 και χρειάζεται άλλες 9 για να ξεπεράσει τον Λιλιάν Τουράμ, τον ρέκορντμαν όλων των εποχών στη γαλλική ομάδα.