Skip to main content

άκυρο

Νέα βαριά τιμωρία επέβαλλε στην Ρωσία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ντόπινγκ.

Από το 2015 μέχρι και σήμερα η χώρα της Ευρώπης έχει δεχτεί αλεπάλληλες ποινές που επέφεραν τον αποκλεισμό των αθλητών της από κορυφαίες διοργανώσεις, με τελευταία την απόφαση του WADA να μην της επιτρέψει να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο και τα όσα επακολούθησαν η WADA ανακοίνωσε την εκ νέου τιμωρία των Ρώσων και τον αποκλεισμό τους από τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις που ακολουθούν.

Η χώρα αποκλείστηκε για 4 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις/παγκόσμια πρωταθλήματα σε μια σειρά αθλημάτων, στο πλαίσιο απόφασης του Οργανισμού περί τιμωρίας της για παραποίηση εργαστηριακών δεδομένων.

Η εκτελεστική επιτροπή κατέληξε σε αυτή την ετυμηγορία, μετά το συμπέρασμα ότι η Μόσχα είχε παραποιήσει εργαστηριακά δεδομένα «φυτεύοντας» πλαστά στοιχεία και διαγράφοντας αρχεία που συνδέονταν με θετικά τεστ για ντόπινγκ που θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει στον εντοπισμό παραβιάσεων.

Με βάση το BBC, ο αποκλεισμός αυτός σημαίνει πως η ρωσική σημαία και ο ύμνος της χώρας δεν θα επιτρέπονται σε διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί του 2020 στο Τόκιο και το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Να σημειωθεί ότι οι αθλητές που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το σκάνδαλο που προέκυψε θα είναι σε θέση να λάβουν μέρος στις διοργανώσεις που προαναφέρθηκαν, αλλά με ουδέτερη σημαία.

Την απόφαση φέρεται να επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ (RUSADA), Γιούρι Γκάνους, ενώ η Ρωσία έχει το δικαίωμα της προσφυγής στο CAS και να ανακαλέσει αυτή την απόφαση αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί πως η Ρωσία θα λάβει κανονικά μέρος στο EURO 2020 (η Αγία Πετρούπολη είναι μία από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες της διοργάνωσης), καθώς το τουρνουά δεν θεωρείται από τον WADA ως μεγάλη διεθνής διοργάνωση.