Skip to main content

Κύπρος: Σειρά μέτρων για τα «στημένα»

Σειρά μέτρων κατά της διαφθοράς και του παράνομου στοιχηματισμού ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κύπρου.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που σημειώθηκαν στο « νησί της Αφροδίτης» για παιχνίδια του πρωταθλήματος που μπήκαν στο μικροσκόπιο της UEFA, η ΚΟΠ συνεδρίασε χθες και ανακοίνωσε τις αποφάσεις της για τα όσα πρόκειται να εφαρμοστούν μελλοντικά προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Όπως έγινε γνωστό αποφασίστηκε ομόφωνα η τροποποίηση του πειθαρχικού κανονισμού για τους αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ενώ πέρα από τις ποινές που θα επιβάλλονται θα υπάρχουν μηχανισμοί και διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την πλήρη και ορθή εφαρμογή των μέτρων.

Οι ποινές που θα επιβάλλονται εφόσον προηγηθεί η σχετική ενημέρωση από την UEFA για παιχνίδια στα οποία παίζονται μεγάλα ποσά είναι οι ακόλουθες:

1. Στον πρώτο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο 50.000 ευρώ.
2. Στο δεύτερο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο 50.000 ευρώ και αφαίρεση 6 βαθμών. Σε περίπτωση που ο φάκελος αφορά ομάδα Β’, Γ’ ή οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας πρωταθλήματος, τότε επιπρόσθετα της ποινής του προστίμου των 50.000 και της αφαίρεσης των 6 βαθμών, θα επιβάλλεται η ποινή της απαγόρευσης ανόδου του σωματείου στην πιο πάνω ανώτερη κατηγορία και στη θέση του θα προάγεται το αμέσως επόμενο σωματείο.
3. Στον τρίτο φάκελο θα επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής των σωματείων, στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν (διαβάθμιση) και αποκοπή όλων των χορηγιών ή εσόδων, τα οποία τα σωματεία θα ελάμβαναν από τη συμμετοχή τους στα εν λόγω πρωταθλήματα, από την ομοσπονδία.
4. Στον τέταρτο φάκελο θα επιβάλλεται η ποινή προστίμου 100.000 ευρώ και παράλληλα διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας. Στην περίπτωση αυτή το σωματείο το οποίο έχει διαγραφεί από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας δεν θα έχει δικαίωμα επανεγγραφής του και συμμετοχής του στα πρωταθλήματα για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φάκελος ο οποίος αποστέλλεται από την UEFA δεν καταλογίζει ή αποδίδει υπαιτιότητα σε οιονδήποτε σωματείο, τότε θα αρχειοθετείται χωρίς τη παραπομπή οποιουδήποτε ενώπιον του αθλητικού δικαστή.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από το φάκελο που αποστέλλεται από την UEFA διαπιστώνεται ότι η επιχειρούμενη χειραγώγηση του αγώνα στη βάση της ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας, δεν επετεύχθη (απέτυχε το συγκεκριμένο στοίχημα) τότε ο φάκελος θα αρχειοθετείται χωρίς τη παραπομπή οποιουδήποτε ενώπιον του αθλητικού δικαστή. Τέλος ο φάκελος για όλα τα στοιχεία θα παραπέμπεται για περαιτέρω εξετάσεις και έρευνα στην αστυνομία.

Τέλος, η ομοσπονδία αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής από υψηλόβαθμα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΟΠ, η οποία θα έχει επαφές με τα αρμόδια τμήματα της UEFA για διευκρίνηση των οποιαδήποτε θεμάτων προκύπτουν από τους φακέλους αλλά και της όλης διαδικασίας για σύνταξη του φακέλου από τη σχετική επιτροπή της UEFA.