Skip to main content

Κολύμβηση: Η Κίνα ”αθωώνει” τον Σουν Γιανγκ

Η κολυμβητική ομοσπονδία της Κίνας (CSA) πιστεύει στην αθωότητα του Σουν Γιανγκ, του Ολυμπιονίκη πρωταθλητή των τεσσάρων μεταλλίων στο Λονδίνο το 2012.

Χθες αποκαλύφθηκε ότι ο αθλητής είχε τιμωρηθεί από την ίδια με τρίμηνο αποκλεισμό λόγω της χρήσης διεγερτικού φαρμάκου, στο οποίο είχε βρεθεί θετικός τον περασμένο Μάιο. Στον Σουν είχε επιβληθεί αποκλεισμός έως τις 17 Αυγούστου, αλλά τον επόμενο μήνα συμμετείχε κανονικά στους Ασιατικούς αγώνες, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια. 

Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η CSA, ο Σουν επέδειξε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία κατά την ακρόαση του Ιουλίου, πείθοντας πως δεν γνώριζε ότι η ουσία απαγορεύεται, καθώς λάμβανε με ιατρική συνταγή το φάρμακο Vasorel για την αντιμετώπιση προβλήματος στην καρδιά.

«Ο Σουν πήρε το φάρμακο χωρίς πρόθεση να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις του, όμως τόσο αυτός όσο και ο σύλλογός του Ζεγιάνγκ έκαναν λάθη» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο τίτλος στα 1500 μέτρα ελεύθερο, που ο πρωταθλητής είχε κατακτήσει στο εθνικό πρωτάθλημα, αφαιρέθηκε, ενώ τού επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 RMB (περίπου 816 δολάρια), όπως κυρώσεις επιβλήθηκαν τόσο στο σύλλογο όσο και σε κάποιους υπαλλήλους.

«Πιστεύουμε ότι ο Σουν δεν είχε την πρόθεση να εξαπατήσει. Είναι ένας εξαιρετικός κολυμβητής και τα καλά αποτελέσματά του είναι καρπός του ταλέντου του και της σκληρής προπόνησης. Δεν είχε κανένα λόγο να εξαπατήσει στα εθνικά πρωταθλήματα» δήλωσε ο Τσου Κι, επικεφαλής της κινεζικής Εθνικής ομάδας κολύμβησης.

Σύμφωνα με την κινεζικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (Chinada), ο αθλητής και ο γιατρός της ομάδας του, Δρ Βα Ζεν, δεν κατόρθωσαν να παρουσιάσουν την εξαίρεση του φαρμάκου και να αποδείξουν ότι αυτό λαμβάνεται για θεραπευτική χρήση, όταν ο Κινέζος Ολυμπιονίκης υποβλήθηκε σε έλεγχο.

Ο Σουν ξεκίνησε να παίρνει το Vasorel από το 2008, όταν άρχισε να υποφέρει από ταχυκαρδία. Η ουσία ‘’τριμεταζιδίνη’’ είναι αξιόπιστη ως προς την αύξηση της στεφανιαίας εφεδρείας, προστέθηκε δε στον κατάλογο των απαγορευμένων αναβολικών ουσιών τον Ιανουάριο του 2014.

Από την πλευρά του ο αθλητής υποστήριξε μέσω των social media ότι δεν είχε την πρόθεση να εξαπατήσει. «Έχω υποβληθεί σε πολυάριθμους ελέγχους κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων μου και ποτέ δεν έχασε ούτε έναν» δήλωσε στο προφίλ του στο Weibo. «Σοκαρίστηκα και λυπήθηκα, αλλά το εκλαμβάνω ως μάθημα και θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον» πρόσθεσε.