Skip to main content

Οι Αμερικανίδες γυμνάστριες στράφηκαν εναντίον του FBI για την υπόθεση Νασάρ

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, δήλωσε στην κατάθεσή της στους νομοθέτες των ΗΠΑ ότι αισθάνεται προδομένη από τους πράκτορες του FBI, αφού δεν κατάφεραν να ερευνήσουν σοβαρά τον πρώην γιατρό Γυμναστικής των ΗΠΑ Λάρι Νασάρ, παρά το γεγονός ότι τους είπε πως την κακοποίησε σεξουαλικά.

Η Μαρόνεϊ είναι μία από τις τέσσερις αθλήτριες, μαζί με τις Σιμόν Μπάϊλς, Μάγκι Νίκολς και Αλι Ρέισμαν, οι οποίες κατέθεσαν στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, που ερευνά τον κακό χειρισμό της έρευνας από το FBI.

Η Μαρόνεϊ θυμήθηκε πώς το 2015 πέρασε τρεις ώρες στο τηλέφωνο λέγοντας στο FBI τις λεπτομέρειες της ιστορίας της που η μητέρα της δεν είχε καν ακούσει, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.

Ωστόσο, μόλις τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, είπε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε σε μια έκθεση, τι είπε στο FBI.

«Όχι μόνο το FBI δεν ανέφερε την κακοποίησή μου, αλλά όταν τεκμηρίωσαν την έκθεσή μου 17 μήνες αργότερα, διατύπωσαν εντελώς ψευδείς ισχυρισμούς γι΄ αυτά που είπα», είπε η Μαρόνεϊ, με θυμό στη φωνή της.

«Δεν είναι μόνο ότι το FBI απέτυχε να κάνει τη δουλειά του συστηματικά και επανειλημμένα. Είναι επίσης η συγκάλυψη που συνέβη όταν οι πράκτορες του FBI έκαναν ουσιαστικά ψευδείς δηλώσεις και απατηλές παραλείψεις», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να διώξει τους πράκτορες.

«Αξίζουμε απαντήσεις», είπε η Μπάιλς στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας. «Πραγματικά, φαίνεται ότι το FBI έκλεισε τα μάτια». Η έρευνα του FBI για τον Νασάρ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015.

Ο 58χρονος έχει καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά, αφού κρίθηκε ένοχος το 2017 και το 2018 για σεξουαλικές επιθέσεις σε περισσότερους από 250 γυμναστές, κυρίως ανήλικους, τις οποίες διέπραττε επί δύο δεκαετίες στην ομοσπονδία γυμναστικής ή στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου εργαζόταν.

Πηγή: Reuters