Skip to main content

Ρουμενίγκε: Η Μπαρτσελόνα έβαλε αυτογκόλ αφήνοντας τον Μέσι

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε πέρασε ένα καλοκαίρι χωρίς να ανησυχεί για τη μεταγραφική αγορά. Πρώην μέλος της διοίκησης της Μπάγερν Μονάχου, ο 65χρονος πλέον παλαίμαχος επιθετικός παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αφήνοντας τη θέση του στον Όλιβερ Καν. 

Ο Γερμανός, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, συμφώνησε να μιλήσει στην ισπανική εφημερίδα AS για να συζητήσει τις ειδήσεις αυτού του καιρού, που δεν τις λες και λίγες.

Μετά από τρεις δεκαετίες που έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο μεταγραφικό παζάρι, ο Ρουμενίγκε έγινε μάρτυρας μιας από της πιο «τρελής» αγοράς στην Ιστορία αυτό το καλοκαίρι, ως απλός παρατηρητής τώρα.

Μεταξύ της άφιξης του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, των επαναλαμβανόμενων προτάσεων της Ρεάλ Μαδρίτης για τον Κιλιάν Εμπαπέ και της υπογραφής του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν η αποχώρηση του Μέσι από την Καταλονία που τράβηξε την προσοχή του Ρουμενίγκε.

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να σκέφτεται ό, τι θέλει, αλλά θεωρώ ότι η Μπαρτσελόνα πέτυχε αυτογκόλ όταν αναγκάστηκε να αφήσει τον Μέσι να αποχωρήσει, ως αποτέλεσμα των κανόνων του οικονομικού fair play», δήλωσε ευθέως ο «Κάλε».

Σε τρία χρόνια η La Liga έχασε τους δύο κορυφαίους παίκτες και βιτρίνες της στο εξωτερικό: τον CR7 το 2018 και τον «ψύλλο» αυτό το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μειωθεί τόσο η αξία όσο και η αίγλη του ισπανικού πρωταθλήματος. 

Σύμφωνα όμως με τον Ρουμενίγκε, η αποχώρηση του Αργεντινού ήταν προβλέψιμη: «Το είδαμε να έρχεται. Όταν συγκεντρώνεις τόσα έξοδα είναι φυσιολογικό οι λογαριασμοί να είναι στο κόκκινο. (…) Η “Μπάρτσα” διασχίζει τον δρόμο: περίπλοκο αλλά απαραίτητο. Η περικοπή των δαπανών είναι απαραίτητη όταν υπάρχουν περισσότερα από 1,3 δις ευρώ χρέους»

Πάντως, είναι «πεπεισμένος ότι ο Λαπόρτα θα βγάλει την Μπάρτσα από την κρίση». Το θέμα είναι ότι το παράδειγμα του καταλανικού συλλόγου συνδέεται με την πιο σφαιρική σκέψη του Ρουμενίγκε στην αγορά μεταγραφών, «η οποία είναι πάντα πιο ανεξέλεγκτη», γι΄ αυτό και αναμένει περισσότερους κανονισμούς τα επόμενα χρόνια από την UEFA και τη FIFA».

Επίσης, αναμένει μια αναθεώρηση του οικονομικού fair play, επειδή «πρέπει να προσαρμοστεί στην εποχή. Οι τρόποι διαπραγμάτευσης και τα οικονομικά έχουν αλλάξει δραστικά τα τελευταία δέκα χρόνια». Ως εκ τούτου η αλλαγή είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον Ρουμενίγκε, προκειμένου να «εγγυηθούμε υγιείς αγώνες και με ίσες συνθήκες μεταξύ των ομάδων».