Skip to main content

Μοιρασιά στο ντέρμπι

Το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, δεν ανέδειξε νικητή, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο. Ο Παναθηναϊκός είχε τρεις μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρει, σε αντίθεση με την Ένωση που «χαράμισε» ένα ημίχρονο, προσπάθησε να δείξει κάποιες από τις αρετές της στο δεύτερο, αλλά στην ουσία, όπως είπε και ο προπονητής της μετά τον αγώνα «πήραμε ένα βαθμό χωρίς να μπούμε καν στο γήπεδο»!

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στο πρώτο 45λεπτο, με την ΑΕΚ να φαίνεται κάπως μετά το 30΄, όταν βγήκε μία-δυο φορές με καλές προϋποθέσεις στην επίθεση.

Το ντέρμπι από πλευράς ποιότητας ήταν κακό, οι φάσεις ελάχιστες μπροστά από τις δύο εστίες, αλλά είχε πάθος και ένταση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να πιέσει ψηλά έβαλε δύσκολα στους νεαρούς παίκτες του Δώνη. Οι φωνές τους Ουζουνίδη από τον πάγκο με αφορμή την εικόνα της ομάδας του στο πρώτο ημίωρο κάπως «ξύπνησαν» τους «κιτρινόμαυρους».

Οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στη μεσαία γραμμή στα πρώτα 15 λεπτά, είχαν μία καλή φάση με τον Γιόχανσον στο 4΄ (σουτ άουτ από καλή θέση στην περιοχή) και σε γενικές γραμμές η επιλογή του Δώνη να μην παίξει με 2 επιθετικούς, όπως έκανε στην Τούμπα (Καμπετσής, Μακέντα), αλλά με μοναδικό προωθημένο τον Ιταλό και τρία σέντερ μπακ, απέδωσε σαφώς καλύτερα από ότι εναντίον του ΠΑΟΚ.

Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί στο 31΄ με την κλασική ευκαιρία του Μακέντα (απέκρουσε ο Μπάρκας το σουτ του Ιταλού από το σημείο του πέναλτι), ενώ δύο λεπτά μετά ήταν η σειρά της Ένωσης να απειλήσει με τον Πόνσε, που έκλεψε τη μπάλα από τον Μαυρομμάτη έξω από την περιοχή, αλλά η πάσα του προς τον εντελώς αμαρκάριστο Λιβάγια ήταν κακή.

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στο β΄ μέρος κι έδειχνε να «πατά» καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο από τον Παναθηναϊκό. Στο καλό πρώτο 20λεπτο που έκανε η Ένωση είχε το το δυνατό σουτ του Λιβάγια που απομάκρυνε ο Διούδης στο 61΄, ενώ στο 64΄ ο Μάνταλος με εξαιρετικό φάουλ έστειλε τη μπάλα ελάχιστα έξω.

Μετά το 65΄ ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε και στο 66΄ έχασε την δεύτερη κλασική του ευκαιρία στο ντέρμπι. Ο Μπουζούκης βρέθηκε μόνος του στην περιοχή με όλο το τέρμα μπροστά του, αλλά επιχείρησε να νικήσει τον Μπάρκα με το «κακό» του πόδι (δεξί). Η μπάλα «άγγιξε» το δοκάρι κι έφυγε άουτ.

Οι διορθωτικές κινήσεις του Γιώργου Δώνη (Κάτσε, Χατζηθεοδωρίδης) αποκατέστησαν την ισορροπία που έμοιαζε να… διαταράσσεται προς τη μεριά της ΑΕΚ.

Όσο περνούσε η ώρα οι δύο μονομάχοι πρόσεχαν περισσότερο την άμυνά τους κι αν κάποια ομάδα σκόραρε αυτή θα ήταν η νικήτρια.

Η… μπίλια, όμως, «έκατσε στο μηδέν» κι έτσι διατηρήθηκε η απόλυτη ισορροπία στις αναμετρήσεις Δώνη-Ουζουνίδη. Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες προπονητές έχουν τεθεί αντιμέτωποι 10 φορές κι έχουν από τρεις νίκες με τέρματα 10-10.

Παράλληλα, όμως, διατηρήθηκε το αήττητο του Παναθηναϊκού που ως γηπεδούχος δεν έχει χάσει από την ΑΕΚ σε ματς πρωταθλήματος τα τελευταία 12 χρόνια (23/10/2006 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2)