Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Σε εφ’ όλης της ύλης, ιδιαίτερα υψηλών τόνων και άνευ όρων σύγκρουση με την αντιπολίτευση, οδηγεί την πολιτική ζωή η κυβέρνηση με όχημα την -εντός και εκτός Βουλής- έρευνα της υπόθεσης Novartis.
Από τα όσα λένε, όχι δημόσια, κυβερνητικοί παράγοντες προκύπτει το συμπέρασμα ότι στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η έκθεση των πολιτικών της αντιπάλων έναντι της κοινής γνώμης και η επικράτηση κλίματος έντονης σκανδαλολογίας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στη γραμμή «ή εμείς ή αυτοί» και επενδύοντας σε υποθέσεις σκανδάλων ή υποθέσεις με οσμή σκανδάλων, εντός της Βουλής ή εντός των αιθουσών των δικαστηρίων, η κυβέρνηση βάζει απέναντι όλους τους αντιπάλους της, με απώτερο στόχο την πολιτική της επικράτηση.
Κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στη «Ν» ότι οι έρευνες που θα ακολουθήσουν θα ταρακουνήσουν και παράγοντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης εντός της χώρας, αλλά και παράγοντες εκτός κομμάτων όπως και εκτός Ελλάδας με σημαντική επιρροή στα πολιτικά πράγματα, θυμίζοντας τη φράση της συντρόφου του πρωθυπουργού κ. Μπαζιάνα στη συνέντευξή της στην ΕφΣυν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση αλλά δεν έχει την εξουσία».
Σκοπός του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να αναδείξει το δίπολο «κυβέρνηση – παλιό πολιτικό σύστημα» σε κυρίαρχο, στη γραμμή «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», γραμμή στην οποία θα δομήσει τη στρατηγική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, αποσκοπώντας σε οριζόντια διάσπαση και αποχωρήσεις προσώπων από τα άλλα κόμματα.
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι θα «σκάσουν» νέες υποθέσεις διαφθοράς, θα συσταθούν και άλλες προανακριτικές επιτροπές, ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis ή και σε άλλα σκάνδαλα που θα αποκαλυφθούν σύντομα ο τάδε ή ο δείνα πολιτικός, συνδικαλιστής, εκδότης, διαφημιστής κλπ. Στην τελική ευθεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, που δεν θα είναι πολύ μακριά, το Μαξίμου δεν βάζει απέναντι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά παράγοντες εντός και εκτός πολιτικής ζωής που στέκονται απέναντι από την κυβέρνηση και τα σχέδιά της.
Ήταν αποκαλυπτική των προθέσεών του, η χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού για «πρακτικές διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» και «εκτεταμένη πολιτική κουλτούρα ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια στην Ελλάδα», όπως και η φράση περί «ηθικής παρακμής και εκφυλισμού του παλιού πολιτικού συστήματος».
Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι η υπόθεση Novartis συνδέεται με την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ και αυτό θα φανεί από την έρευνα εντός της δικαστικής αίθουσας, καθώς η παραγραφή των αδικημάτων επιστρέφει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Λένε ακόμα ότι επίκειται και άλλη υπόθεση που θα οδηγηθεί σε σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής και αφορά την έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων που έχει προηγηθεί σε επίπεδο εξεταστικής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντός της κυβέρνησης υπάρχει πάντως και προβληματισμός. Υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος που στις συσκέψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα έχουν υποδείξει παρατυπίες, παραλείψεις, αστοχίες και λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς και έχουν υποστηρίξει ότι αν η πολιτική σκοπιμότητα υπερισχύσει της έρευνας για να αναδειχθεί η αλήθεια έναντι της κοινής γνώμης, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος η πλειοψηφία να βρεθεί απολογούμενη. Έχουν υποδείξει τον κίνδυνο να ξεφύγουν οι πραγματικοί ένοχοι ενός μεγάλου σκανδάλου, όπως έχει εξελιχθεί διεθνώς το σκάνδαλο Novartis, στον βωμό του προφανούς πολιτικού σκοπού.