Skip to main content

Μάχη με τις φλόγες στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 05:40 το πρωί σε δασική περιοχή στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι, κατακαίγοντας πευκόφυτη περιοχή, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Ειδικότερα, στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη.

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει καλυφθεί από καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οικισμό της Σάρτης υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δεν λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία. 

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM». Όπως είπε, υπάρχει ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, αλλά χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «Εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την Αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν» .

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τσολάκης, «έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και ο δήμος της περιοχής, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα και στην περιοχή του Φιλύρου, του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS. Οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά οικίες, ενώ κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν προληπτικά τα σπίτια τους.

Στην περιοχή έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 21 οχήματα. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς.

Στην Επανομή Θεσσαλονίκης ξέσπασε φωτιά σε ξερά χόρτα στη θέση Ραντάρ, όπως επίσης στο δρόμο Χαλκηδόνας – Θεσσαλονίκης, στη γέφυρα του Αξιού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης άλλη μία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στη Βαμβακιά Σερρών. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ