Skip to main content

Ο ιός εξαπλώνεται και εκτός Αττικής

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων (508), το οποίο υποδηλώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται, επιβαρύνοντας πλέον και περιοχές εκτός της Αττικής. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, τα 227 αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, τα 63 την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 31 την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τα 24 την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τα 20 την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Η Κοζάνη, από το χθες το πρωί, άλλωστε, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού (Κατηγορία 4), με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης κ.α.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, προειδοποίησε ότι αντίστοιχα μέτρα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν και στα Ιωάννινα, τα οποία παρουσιάζουν βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Όσον αφορά την Αττική, ο αρμόδιος υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από ένα τέτοιο σενάριο, παραμένοντας στην κατηγορία κινδύνου 3. «Η Ελλάδα είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, όμως με μεγάλη πίεση» σημείωσε, παράλληλα, διαμηνύοντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, όπως ακριβώς συμβαίνει και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Την ίδια ώρα, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα σταθερά υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίoi χθες ανήλθαν σε 81, δημιουργώντας ένα “σταθερό στρες” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Από την πλευρά του, ο μεγάλος αριθμός των ημερήσιων θανάτων (οκτώ την Παρασκευή) αποδεικνύει τη μεγάλη διείσδυση του ιού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

«Δεν έχει προστατευθεί ο πληθυσμός αυτός όπως θα έπρεπε» τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Απηύθυνε δε, εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού, γνωστός ως Rt, παραμένει κοντά στο 1, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυτή τη στιγμή φαίνεται να προσεγγίζει τις 20.000.

naftemporiki.gr