Skip to main content

Μ. Βορίδης: Την επόμενη εβδομάδα η προκαταβολή στους πληγέντες του «Ιανού»

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η πληρωμή προκαταβολής για τους πληγέντες αγρότες του «Ιανού», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. 

Ο κ. Βορίδης τοποθέτησε χρονικά στα μέσα της επόμενης εβδομάδας την έναρξη πληρωμής των προκαταβολών για τους πληγέντες αγρότες της θεομηνίας «Ιανός», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιτρέψει στον ΕΛΓΑ να καταβάλει το 100% της αποζημίωσης προς τους παραγωγούς και να προχωρήσει στην πληρωμή μίας γενναίας προκαταβολής σε όσους αγρότες έχουν πληγεί από το φαινόμενο.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε μάλιστα την επίσπευση και της διαδικασίας εξόφλησης των αποζημιώσεων την οποία όρισε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κανονική διαδικασία προέβλεπε την καταβολή του 65% των αποζημιώσεων τον Ιούνιο του 2021 και του υπόλοιπου 35% τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Αναφερόμενος στο συνολικό εκτιμώμενο κόστος ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που προκάλεσε το πέρασμα του «Ιανού» από τη χώρα, ο Υπουργός δήλωσε ότι ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι θα ήταν αδύνατον να τις καλύψει ο ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισμό του και ότι αυτό καθίσταται τώρα δυνατό χάρη στην ευαισθησία, την αμεσότητα και τις εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός για ενίσχυση του ΕΛΓΑ με έναν άρτια νομικό τρόπο.

Ο κ. Βορίδης έκανε μάλιστα ξεχωριστή αναφορά σε εκείνους που έχουν υποστεί ζημιές σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό και οι οποίες δεν εντάσσονται στον μηχανισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι ίδιοι να προχωρήσουν σε εξατομικευμένες δηλώσεις οι οποίες να υποστηρίζονται από τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να αποζημιωθούν.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η χορήγηση της οποίας προϋποθέτει από τους αγρότες την παράδοση μίας ελάχιστης ποσότητας του προϊόντος τους, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι για όσους έχουν υποστεί καταστροφές δεν θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση.

Παράλληλα, απαντώντας σε αναφορά του κ. Βαρεμένου σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς, ο Υπουργός επανέλαβε ότι έχει κατατεθεί σχετικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης το οποίο εκκρεμεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εξάλλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τη δικαστική απόφαση που αφορά την απομάκρυνση 12 γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ η οποία ελήφθη έπειτα από νομικές ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης του Οργανισμού, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η παρούσα διοίκηση δεσμεύεται και είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει τις δικαστικές αποφάσεις και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο επ’ αυτού.

Στο αίτημα της κ. Μανωλάκου να ανακληθεί από τον Υπουργό η συγκεκριμένη απόφαση, ο ίδιος απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τον ορισμό κακής διοικήσεως.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες του ΕΛΓΑ σε προσωπικό που έχουν προκύψει εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» ο κ. Βορίδης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη 157 προσώπων με σύμβαση διάρκειας οκτώ μηνών καθώς και η πρόσληψη 78 γεωτεχνικών με έκτακτη διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπρόσθετες ανάγκες στα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Προανήγγειλε μάλιστα, ότι στη νομοθεσία που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα και σχετίζεται με τον «Ιανό» θα περιλαμβάνονται και τα ζητήματα ρύθμισης των υπερωριών και των αμοιβών όσων απασχολήθησαν επιπροσθέτως σε εκτιμήσεις και συνέδραμαν ουσιαστικά στην προσπάθεια την οποία κάνει ο ΕΛΓΑ.

Πρόσθεσε δε, ότι για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω του «Ιανού» έχει ήδη κινηθεί και διαδικασία πρόσληψης πέντε ατόμων συγκεκριμένων ειδικοτήτων η οποία αφορά δύο άτομα Πληροφορικής και τρία άτομα Διοικητικού – Οικονομικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του οργανισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ