Skip to main content

Βουλή: Κορυφώνεται η συζήτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Με ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 19.00 κορυφώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου ενημέρωσε το σώμα για την εφαρμογή του άρθρου 72 (παρ. 1, εδάφιο γ.) για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (σ.σ.: ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας».

Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν όμως με ευρεία πλειοψηφία.

Από την έναρξη της συζήτησης δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί, με τον Νίκο Τόσκα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών και να κατηγορεί τη Ν.Δ. για «υποταγή στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας» και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «παράδοση» από την κυβέρνηση «του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας».

Ν. Τόσκας: Να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια

«Οφείλουμε να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια και να ασχοληθούμε με την κύρια απειλή για την κυριαρχία μας που είναι από ανατολικά, αλλά και να ευχηθούμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και από ανατολικά» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την τοποθέτησή του.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε στην Ν.Δ. «κραυγαλέες αντιφάσεις» στην εξωτερική πολιτική η οποία αφορά την παραδοσιακή της προσήλωση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. «Και δεν είναι βέβαια η στάση αυτή απόδειξη ότι δήθεν βάζει πάνω από όλα τη φιλοπατρία αγνοώντας υποτίθεται τις θελήσεις του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων εταίρων μας – είναι απόδειξη της υποταγής της Ν.Δ. στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας. Είναι απόδειξη ότι η ηγεσία της ΝΔ προσβλέπει -αντίθετα από τις αρχές που όφειλε να πρεσβεύει- σε ένα αμφισβητούμενο εκλογικό όφελος» ανέφερε.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που καταγράφηκαν στην Επιτροπή, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη να αναλογιστούμε τι θα γίνει αν ναυαγήσουν όλες οι Συμφωνίες κι έτσι βρεθεί η γειτονική χώρα χωρίς συλλογική ομπρέλα. Επικαλέστηκε αναφορές του καθηγητή Αλιβιζάτου και άλλων, σύμφωνα με τις οποίες η γειτονική χώρα το πιθανότερο θα εισαγόταν στους διεθνείς οργανισμούς με το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα «δηλαδή σκέτο Μακεδονία». Επίσης, όπως είπε, θα είχαμε μια χώρα στα βόρεια, πολύ πιθανό σύμμαχο της Τουρκίας, θα είχαμε πιθανόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ίσως μια χώρα χωρισμένη έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας «μεγάλης Αλβανίας» και μιας «μεγάλης Βουλγαρίας».

Επίσης, συνέχισε, «θα είχαμε μια χώρα στα βόρειά μας που θα γήπεδο επίλυσης των διαφορών των μεγάλων δυνάμεων, πράγμα που προφανώς δεν μας συμφέρει γιατί δεν θέλουμε αυτή η χώρα να είναι έρμαιο διαφιλονικούμενων βλέψεων επεκτατικών εν πολλοίς στο πλαίσιο της διαιώνισης του βαλκανικού ζητήματος». «Ο ρεαλισμός και οι γεωπολιτικές συνθήκες επιβάλλουν να κλείσουμε μέτωπα» πρόσθεσε.

Ο κ. Τόσκας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το πρωτόκολλο «ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πειθαρχίας» με κύριο κριτήριο το πώς θέλουμε να διαταχθεί η γειτονική χώρα μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και τοπικά στα Βαλκάνια υπό τους δεδομένους διεθνείς συσχετισμούς «με ρεαλισμό δηλαδή και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ιδεοληψίες». Επισήμανε επιπλέον ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι αν θα διαμορφωθεί μια κατάσταση γύρω και μέσα στη γείτονα χώρα, που θα την καθιστά μήλο της έριδος από πολλούς και διάφορους ιμπεριαλισμούς αλλά και ιμπεριαλισμούς εκτός ΝΑΤΟ.

Γ. Κουμουτσάκος: Εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο της χώρας

Για «παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας» που εκχωρείται – όπως είπε- «έναντι πινακίου φακής» έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει: «Αυτός ο κύκλος τελειώνει σήμερα με την οριστική παράδοση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού όπλου της χώρας. Το εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής καταθέτοντας τα διπλωματικά μας όπλα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από μια πλειοψηφία συρραφής, ένα τέρας» και υποστήριξε ότι «αυτή η πλειοψηφία Φρανκενστάιν δημιουργεί ένα περιβάλλον θεσμικής και πολιτικής παρακμής». «Είστε μια παρακμιακή κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα βιότοπο παρακμής και σύντομα ευτυχώς θα τελειώσει» είπε.

Υπεραμυνόμενος της θέσης του κόμματός του για την καταψήφιση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του παρακολουθήματός της για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «ήμασταν πάντα υπέρ της ατλαντικής ένταξης των γειτόνων μας» αλλά «μπορούμε να διαφωνούμε με τους συμμάχους, αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα μας και τα εθνικά μας συμφέροντα». «Δεν μας χρειάζονται διαπιστευτήρια. Εσείς είστε καινούριοι. Είστε δεμένοι στον αυτόματο πιλότο του “ναι” σε όλα», τόνισε.

Κατηγόρησε παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ «για γονιδιακή μετάλλαξη», υπενθυμίζοντας ότι παλιότερα χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ ως φονική μηχανή. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πορεύεται στον ιστορικό χρόνο με ισχνότατη νομιμοποίηση, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων είναι απέναντι. Σαθρές συμφωνίες που ρίχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν τα λύνουν οδηγούν σε αστάθεια στη περιοχή», εκτίμησε, λέγοντας: «Δικαίως πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί αφού διασφάλισαν από εσάς ταυτότητα, γλώσσα και τώρα την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Πανηγυρισμοί στα Σκόπια – θλίψη στη χώρα».

Κ. Σκανδαλίδης: Επικίνδυνη υποχώρηση από την εθνική γραμμή

«Τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και έχασαν το έλασσον, έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που στην πορεία θα εξαλειφθεί», ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης.

Όπως είπε, «ο Ζάεφ και οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν τον πόλεμο και εφεξής θα αποκαλούνται και με τη βούλα ‘Μακεδόνες’, θα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και, κατά τη δική τους ομολογία, θα μπορούν να υπηρετήσουν τις αλυτρωτικές τους φαντασιώσεις».

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «η άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης, στις πιέσεις του συμμαχικού παράγοντα, σηματοδότησε την επικίνδυνη υποχώρηση από την εθνική γραμμή, αποτελεί ήττα της χώρας, και στο πολιτισμικό και ιστορικό κεφάλαιο που απώλεσε, και στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και των διεθνών συσχετισμών».

Ο κ. Σκανδαλίδης σχολίασε πως άλλαξε άρδην η θέση της κυβερνώσας παράταξης σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και αυτό, όπως παρατήρησε γιατί «δεν είναι μακριά ο καιρός που ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούσε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό και ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε, προεκλογικά από τη Θεσσαλονίκη, την κατάργησή του». Σήμερα, όμως, συνέχισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, ως δικαίωση της πολιτικής του, την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα ως μοχλό διαμόρφωσης εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών. «Κανείς δεν διαφωνεί με την ανάγκη πρωτοβουλιών, σε μια ευνοϊκή για τη χώρα, συγκυρία, όπου θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις προκλήσεις. Όμως, το ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα και του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, μας άφησε μια πικρή γεύση», είπε επίσης ο Κώστας Σκανδαλίδης, θυμίζοντας ότι στην Αθήνα ο Ερντογάν αμφισβήτησε ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ στην Άγκυρα έθεσε προκαταβολικά θέματα νησιών, ΑΟΖ, μουφτήδων κ.λπ., την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο αεροπλάνο.

Γ. Γκιόκας: Η κυβέρνηση σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών

«Ο βασικός στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δ. Βαλκάνια, να δυναμώσει η παρουσία του ΝΑΤΟ και να αποδυναμωθεί η επιρροή άλλων ισχυρών κρατών οπως της Ρωσίας και της Κίνας», ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Τόνισε ότι η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οποία «έχει αναλάβει και ρόλο σημαιοφόρου στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν «σφοδρές αντιδράσεις στο πλαίσιο των εν εξελίξει ισχυρότατων ανταγωνισμών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι έχουν πάρει και το χαρακτήρα πλέον ανοικτής στρατιωτικής διάταξης, πολεμικών προετοιμασιών και σεναρίων γενικευμένων συρράξεων».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα αναδεικνύει με κάθε τρόπο «το πολύ επικίνδυνο για τους λαούς σκηνικό που στήνεται στα Βαλκάνια» και την ευρύτερη περιοχή και το ρόλο του «αγγελιοφόρου» του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων «που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» για τον οποίο – όπως υποστήριξε – «παίρνει τα εύσημα των ΗΠΑ».

Κ. Κατσίκης: Πολιτικό και εθνικό έγκλημα

«Ουδέποτε εγκρίναμε να παραχωρηθεί το όνομα Μακεδονία στη γείτονα χώρα και σε αυτή την ξεκάθαρη και αμετακίνητη θέση παραμένουμε. Διαφωνήσαμε με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαφωνούμε και με τη νομιμοποίηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων υπό την ονομασία αυτή» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έκανε ένα «πολιτικό και εθνικό έγκλημα υπογράφοντας εν κρυπτώ τη Συμφωνία των Πρεσπών». «Δεν θα μείνει αναπάντητη η πολιτική σας αγυρτεία και θα αποκαλύψουμε το μέγεθος του πολιτικού σας αμοραλισμού. Δεν θα σιωπήσουμε. Μην ευελπιστείτε σε αυτό» είπε.

Επιτέθηκε όμως και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε, ήταν «οι αρχιτέκτονες της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία».

Ι. Σαρίδης: Η λέξη “Μακεδονία” είναι στο έλεος οποιουδήποτε

«Σήμερα η Ελλάδα αποκτά άλλον ένα φίλο, άλλον ένα σύμμαχο, άλλον έναν εταίρο. Σήμερα με την υπογραφή μας δεχόμαστε πως έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται κάποιοι που δεν είναι Έλληνες, με μια ελληνική λέξη», ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

«Σήμερα φτάνουμε στο τέλος μιας πορείας, μιας σειράς επιλογών, αποφάσεων κατά την οποία ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ», πρόσθεσε ο βουλευτής, υποστηίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας αποδείχθηκε απρόθυμο και ανίκανο να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό για το πώς φτάσαμε έως εδώ».

«Εσείς που θα ψηφίσετε σήμερα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εσείς που βάλατε την υπογραφή κάτω από τη Συμφωνία της λίμνης, ισχυριζόμενοι ότι σώσατε την ιστορική αλήθεια, κάνετε λάθος και το συνεχίζετε και σήμερα», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως βοηθάει τη σταθεροποίηση της περιοχής και δεν αμφισβητείται ο πατριωτισμός της, αλλά κάνει λάθος γιατί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου ο μόνος που θα μπορούσε να επικαλεστεί το όνομα Μακεδονία, για να αλλάξει τα Βαλκανικά σύνορα ήμασταν εμείς οι Έλληνες. Εμείς οι Έλληνες ήμασταν οι μόνοι που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια σοβαρή αξίωση σε εδάφη της Βαλκανικής. Αλλά ήμασταν και οι μόνοι που δεν είχαμε ούτε έχουμε καμία απολύτως διάθεση να πάρουμε τίποτα και από κανέναν…».

Είπε ακόμη ότι «έπειτα από την αποποίηση της λέξης Μακεδονίας, αυτή η λέξη βρίσκεται στο έλεος και στα χέρια του οποιουδήποτε αποφασίσει να κάνει οτιδήποτε στο όνομα της Μακεδονίας».

Ανδρ. Λοβέρδος: Η ΔΗΣΥ δεν δίνει θετική ψήφο

Η ΔΗΣΥ καταψηφίζει το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είπε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η άρνησή μας να πούμε “ναι” στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών οδηγεί μαθηματικά και οπωσδήποτε στην άρνησή μας να πούμε “ναι” και στο Πρωτόκολλο προσχωρήσεως, διότι είναι παράγωγο της Συμφωνίας και ως τέτοιο το διαχειριζόμαστε και κοινοβουλευτικά» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Όπως υπογράμμισε, το Πρωτόκολλο κυρώνεται «με έναν λαό διχασμένο». «Αυτή είναι η κατάσταση, δεν έπρεπε να πάτε εκεί. Το 2008 ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Πάγκαλος κι εγώ στηρίξαμε το Βουκουρέστι και διαδηλώσεις δεν υπήρχαν. Οι εντάσεις δεν υπήρξαν επειδή το πολιτικό σύστημα είχε ενημέρωση στο εσωτερικό του. Τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της Βουλής ήταν σύμφωνα με εκείνη τη στρατηγική και συνεπώς υπήρχε και στον λαό μια συναίσθηση ότι ακουμπάει καλά» σημείωσε, τονίζοντας ότι «αυτό δεν υπήρξε τώρα». Προειδοποίησε, επίσης, ότι «είμαστε στην αρχή αρνητικών γεγονότων εκ μέρους της πΓΔΜ» κι επικαλέστηκε τα συγχαρητήρια που έσπευσε να δώσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε «Έλληνες και Μακεδόνες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η φράση του πρωθυπουργού που ακούστηκε από τα ΜΜΕ στη Λευκωσία ότι οι διαδηλώσεις ήταν κάπου 70.000 από ακροδεξιούς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Έτσι βαφτίζει ο κ. Τσίπρας τον ελληνικό λαό» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «κίνηση ιδιαιτέρως επικίνδυνη και εχθρική προς την Ελλάδα» την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Όπως υποστήριξε, «η επικήρυξη με αυτά τα μεγάλα ποσά είναι μια πρόσκληση προς το οργανωμένο έγκλημα, και δεν αρκεί κανείς να το αντιπαρέρχεται αυτό το ποταπό και ιταμό γεγονός με επιχειρήματα του ύφους ότι υπάρχουν οι αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Σπ. Δανέλλης: Απομακρύνονται από τις ιστορικές σταθερές τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

«Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κλείσαμε μία εθνική εκκρεμότητα 30 χρόνων. Βάλαμε πλέον σε νέα βάση τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μας. Αναβαθμίσαμε τον ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, στην ΕΕ και στον κόσμο ολόκληρο» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και την κύρωσή της, «χαιρέτισαν με θέρμη οι εταίροι μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το σύνολο δηλαδή του δυτικού κόσμου, στο οποίο, αν δεν κάνω λάθος, ανήκουμε» σημείωσε ο κ. Δανέλλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Και ενώ η ριζοσπαστική Αριστερά αντιλαμβάνεται κι εργάζεται υπέρ της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, που συνοδεύεται από την αύξηση του διεθνούς κύρους της και της επιρροής της, η συστημική αντιπολίτευση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απομακρύνονται από τις ιστορικές σταθερές τους».

Ν. Κοτζιάς: Στη ΝΔ δεν καταλαβαίνουν

Επίθεση στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε «οπαδό της αδράνειας», αλλά και «φοβική», εξαπέλυσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Βλέπει μπροστά της, σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, ήττες και καταστροφές κι όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονία, με τη γειτονία των κρατών. Όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα, δεν του μιλάμε, κι όταν υπάρχουν προβλήματα με τη γειτονικές χώρες δεν κάνουμε συμφωνίες. Στις διακρατικές, όμως, σχέσεις μιλώ με αυτόν που έχω προβλήματα για να τα λύσω» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Σχολιάζοντας όσα υποστηρίζει η ΝΔ, ότι όταν θα είναι κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας, την κατηγόρησε ότι «δεν διαβάζει, δεν μελετά, και λέει ό,τι τη βολεύει στον ελληνικό λαό», καθώς, όπως είπε, αυτό προβλέπεται ήδη στη Συμφωνία.

«Εμείς λέμε για την ενταξιακή προοπτική της γείτονας χώρας στην ΕΕ ότι σε κάθε κεφάλαιο θα έχει έλεγχο και θα χρησιμοποιήσουμε το βέτο αν δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Αλλά η ΝΔ δεν ακούει, δεν βλέπει σε ό,τι δεν την συμφέρει» σημείωσε.

Ο κ. Κοτζιάς αμφισβήτησε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου το 2008 έθεσε βέτο η τότε ελληνική κυβέρνηση.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Χάγης λόγω των ανύπαρκτων βέτο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έβαλε δεκάδες βέτο στην ΕΕ, δίνοντας έμφαση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας το 2017 για το Κυπριακό.

«Στο Κυπριακό κατηγορηθήκαμε ότι ήμασταν πολύ σκληροί. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι το βέτο για τις εγγυήσεις και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το κάναμε και προσθέσαμε και τις εγγυήσεις» τόνισε.

«Στη ΝΔ δεν καταλαβαίνουν, δεν θέλουν, δεν τους βολεύει και είναι δικό τους το πρόβλημα. Η χώρα είναι ευχαριστημένη με αυτήν την κυβέρνηση. Αυτοί δεν μπορούν, δεν θέλουν δεν καταλαβαίνουν για αυτό είναι στην αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε και πήρε το λόγο για να απαντήσει στον τέως υπουργό Εξωτερικών ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου ασκήθηκε η απειλή βέτο από την ελληνική κυβέρνηση.

«Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό πιθανόν ούτε υποψήφιοι εμπειρογνώμονες δεν κάνουν» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι στο ΝΑΤΟ επί 10 χρόνια η κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι αν δεν υπάρξει λύση, δεν υπάρχει ένταξη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ