Skip to main content

«Λεγεώνα της Τιμής» από τη Γαλλική Δημοκρατία στον Π. Παπανικόλα

Το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής (Légion d’Honneur) απονεμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία στον Δρ. Παναγιώτη Παπανικόλα, κατατάσσοντάς τον στη βαθμίδα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας.

Σε τελετή που έλαβε χώρα στη Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας στις 31 Οκτωβρίου, ο διακεκριμένος επιστήμονας και Γενικός Διευθυντής Ελλάδος του τομέα παραχωρήσεων του ομίλου VINCI δέχθηκε το μετάλλιο, παρουσία του πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί και του προέδρου του γαλλικού ομίλου Ξαβιέ Ουιγιάρ.

 Ο κ. Ουιγιάρ αναφέρθηκε στον τιμώμενο με ιδιαίτερα θερμούς λόγους αναγνωρίζοντας σε αυτόν χαρακτηριστικά ελληνικής αξιοσύνης, συνδυασμένης τόσο με τη σύλληψη, όσο και με την υλοποίηση μεγάλων έργων.

Ο κ. Παπανικόλας είπε από την πλευρά του ότι «από μικρό παιδί με σαγήνευαν τα ηπειρώτικα πέτρινα γεφύρια. Αυτή η εικόνα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, ήταν εκείνη που με έκανε αυτό που είμαι: Έναν μηχανικό ταγμένο στην κατασκευή γεφυρών και δρόμων».

«Στη γενέτειρά μου, τη Λ.Δ. του Κονγκό, πέρασα τα παιδικά μου χρόνια μεγαλώνοντας με παιδιά από όλο τον κόσμο. Εκεί έμαθα να χτίζω “γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων”, να σέβομαι και να αξιοποιώ διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές κουλτούρες, και διαφορετικά όνειρα. Αργότερα, στον Καναδά, ολοκλήρωσα διδακτορικές σπουδές στην επιστήμη μου, με εξειδίκευση στη γεφυροποιία (και δη στις καλωδιωτές γέφυρες) ενώ μέσω της πρώτης μου δουλειάς σε Καναδά και Αλάσκα, εντρύφησα σε καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους ανάλυσης και κατασκευής. Η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται με το πιο παραγωγικό κομμάτι της σταδιοδρομίας μου. Συμπαραστάτης μου, ήταν ένας παγκόσμιος γαλλικός όμιλος, η VINCI, που μου χάρισε απλόχερα και με αυξητικό βαθμό την εμπιστοσύνη του, μέσα από δύο μεγάλα έργα: Τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και την Ολυμπία Οδό». 

Βιογραφικό Σημείωμα του Π. Παπανικόλα

Ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας έλαβε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1987.

Το 1990 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δομοστατική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά, ενώ το 1995 έλαβε το Διδακτορικό του στη Δομοστατική Μηχανική.

Τον Ιούλιο 1998 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, αλλά δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την τιμητική πρόκληση, διότι την ίδια ακριβώς περίοδο είχε αποδεχθεί τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή για τη Μελέτη και Κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Τα σημαντικότερα ορόσημα στην επαγγελματική του δραστηριότητα είναι τα εξής:

  • Τεχνικός Διευθυντής για τη Μελέτη και Κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων) από το 1998-2004,
  • Προϊστάμενος Μηχανικός στο Περιφερειακό Γραφείο Ιωαννίνων του έργου της Εγνατίας Οδού (2004-2009).
  • Από το 2009 ως σήμερα έχει παράλληλα τις εξής ιδιότητες: Γενικός Διευθυντής Χώρας (Ελλάδα) της VINCI CONCESSIONS S.A.
  • Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (Γέφυρα Ρίου  – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης»),
  • Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ολυμπία Οδός Α.Ε. (εταιρείας παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου)
  • και Γενικός Γραμματέας φορέα ‘’HELLASTRON’’ (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ).