Skip to main content

Ερευνήτρια ΟΗΕ: Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέπραξαν τη δολοφονία Κασόγκι

Σαουδάραβες αξιωματούχοι «σχεδίασαν και διέπραξαν» τη στυγνή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και «υπονόμευσαν σοβαρά» τις έρευνες για το έγκλημα, αναφέρει στο πόρισμά της, για την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ.

«Οι αποδείξεις που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Τουρκία δείχνουν εκ πρώτης όψεως ότι ο κ. Κασόγκι έπεσε θύμα μιας βάρβαρης και προμελετημένης δολοφονίας, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από αξιωματούχους του Κράτους της Σαουδικής Αραβίας», τόνισε η Καλαμάρ με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα σημείωσε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι «υπονόμευσαν σοβαρά» και καθυστέρησαν επί 13 μέρες τον περασμένο Οκτώβριο τις προσπάθειες της Τουρκίας να ερευνήσουν την σκηνή του εγκλήματος στο προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Καλαμάρ, μετά από μια αποστολή μίας εβδομάδας με την ομάδα της αποτελούμενη από τρεις εμπειρογνώμονες στην Τουρκία, τόνισε ότι απέκτησαν πρόσβαση σε κομμάτι του «ανατριχιαστικού και αποτροπιαστικού ηχητικού υλικού», της δολοφονίας Κασόγκι που είχαν στην κατοχή τους οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Καταδίκασε την χρήση της διπλωματικής «ασυλίας» για τη διάπραξη ενός εγκλήματος με «ατιμωρησία».

Τέλος, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες» της για την νομιμότητα των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν για τους 11 Σαουδάραβες που θα δικαστούν και ανέφερε ότι επιδιώκει να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βασίλειο.

naftemporiki.gr ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa