Skip to main content

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το αλαλούμ με τις ηλεκτρονικές κάρτες

Συνεχίζεται η κόντρα του υπουργείου Μεταφορών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσον αφορά τον καταλογισμό ευθυνών για το αλαλούμ που επικρατεί στη διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών απεριορίστων διαδρομών. 

Τελικά, αύριο στις 13:00 θα υπάρξει συνάντηση με την Αρχή, στα γραφεία της, με συμμετέχοντες τον γ.γ. του υπουργείου Θάνο Βούρδα, τη διοίκηση του ΟΑΣΑ και την ανάδοχο εταιρεία. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης είχε καταγγείλει πως η Αρχή αρνείτο να παραστεί σε συνάντηση που είχε ζητήσει για αύριο ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας ότι «δεν μετακινείται».

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο τονίζει ότι «παρά την άρνηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για  ανοιχτή δημόσια συζήτηση επί του θέματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ώστε να υπάρξει αναλυτική πληροφόρηση των πολιτών για τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων στο θέμα, επιμένει στην αναγκαιότητα της τετραμερούς συνάντησης, έστω και τώρα».

Ακόμη, επισημαίνει ότι ΟΑΣΑ «ήταν έτοιμος (και το είχε δηλώσει στην Αρχή) τόσο για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, όσο και για την ταχυδρομική αποστολή των καρτών στους δικαιούχους, κάτι που οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής δεν δέχονταν».

Καταλήγοντας, το υπουργείο εκφράζει την ελπίδα «έστω και τώρα, έστω και αργά, να υπάρξει η ξεκάθαρη έγκριση για το αυτονόητο», η οποία -όπως τονίζει- «μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει δοθεί». 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Αρχή διέψευσε τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών ότι εκείνη απαγόρευσε την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για την προμήθεια των προσωποιημένων ηλεκτρονικών καρτών. 

Τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο κ. Μαυραγάνης απέδωσαν ευθύνες για τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται στους σταθμούς του ηλεκτρικού και του μετρό, στην ΑΠΔΠΧ. 

Η Αρχή ωστόσο απάντησε πως έκρινε ότι η ηλεκτρονική –μέσω διαδικτύου- υποβολή αίτησης «δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων». Συνεπώς, συμπλήρωσε, όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς.