Skip to main content

Κορωνοϊός: Ανησυχία για Αττική και κλειστές δομές

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας να παρουσιάζουν την «ύφεση του Σαββατοκύριακου», οι ανησυχίες των ειδικών εστιάζουν πλέον σε δύο κατευθύνσεις.

Από τη μία η σταθερά στο μάτι της πανδημίας περιοχή της Αττικής συνεχίζει να «απορροφά» την πλειοψηφία των κρουσμάτων και από την άλλη η «αναβίωση» του υγειονομικού κινδύνου στις κλειστές δομές με αυξημένα κρούσματα να παρουσιάζονται  σε γηροκομεία  και δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στην Αττική, o λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Μάριος Λαζανάς εξήγησε ότι συναυλίες, συγκέντρωση σε πλατείες, καφενεία ή η συμμετοχή λαθραίες συγκεντρώσεις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούν να είναι εστία υπερμετάδοσης.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας, με στόχο την αποφυγή των φαινομένων συνωστισμού και συγχρωτισμού σε πλατείες και δημόσιους χώρους, κάτι το οποίο -σύμφωνα με τους ειδικούς- συνιστά κλειδί για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς υποστήριξε ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι όσον αφορά την καθολική χρήση μάσκας είναι κάτι που πρακτικά ήδη ισχύει, καθώς η οδηγία είναι μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

«Όλοι πιστεύω θέλουμε να αφήσουμε τελευταίο το μέτρο του εγκλεισμού», τόνισε ο κ. Λαζανάς και πρόσθεσε ότι το θέμα του lockdown δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή. «Όλοι προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ισχύουν τώρα».

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι του Σαββάτου, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, παραπέμποντας στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού παρατάθηκαν ως τις 12 Οκτωβρίου.

Παράλληλα πηγή ανησυχίας αποτελεί η διασπορά του κορωνοϊού στις κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία και τα εργοστάσια.  

Χθες σήμανε συναγερμός σε δύο γηροκομεία στη χώρα στα Ιωάννινα, καθώς υπάλληλος του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών» που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, ο οποίος επισκέπτεται και το «Ζωγράφειο» Γροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Άλλα δύο κρούσματα όμως ανιχνεύθηκαν και στο γηροκομείο στην Καρδίτσα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 8.

Στην Αττική, τα μαζικά γρήγορα τεστ που διεξάγονται δειγματολειπτικά στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα μετά την έκρηξη κρουσμάτων σε γηροκομείο της περιοχής ήδη έδειξαν θετικά στον κορωνοϊό 20 άτομα μεταξύ αυτών τον ιερέα και τον ψάλτη της παρακείμενης στο γηροκομείο  εκκλησίας. Στο συγκριμένο γηροκομείο συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις προς κάθε κατεύθυνση, ενώ παραμένει η αγωνία για την τύχη των ηλικιωμένων, καθώς οι 48 από τους 85 τρόφιμους της δομής έχουν ήδη νοσήσει.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε την Κυριακή στο Δρομοκαΐτειο, μετά τον εντοπισμό δύο ασθενών με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ήταν ασυμπτωματικοί ενώ υπάρχουν φόβοι για μεγάλη διασπορά του ιού.

Ακόμα, στην κονσερβοποιία της Πέλλας τα κρούσματα αυξήθηκαν, καθώς μετά τα 114 εντοπίστηκαν ακόμα 11 θετικά.

Τέλος, σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό ετέθη η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Σκαραμαγκά Αττικής και αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τη δομή φιλοξενίας Κουτσόχερου, στη Λάρισα.

naftemporiki.gr