Skip to main content

Ώρα αποφάσεων για τον Αλ. Τσίπρα

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η επιστροφή του από την Άγκυρα, φέρνει τον Πρωθυπουργό εν όψει κρίσιμων αποφάσεων και σε σχέση με το χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών. Κυβερνητικές πηγές αντιμετωπίζουν την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, ως την τελευταία πράξη ενός σημαντικού πολιτικού κύκλου που κλείνει, ανοίγοντας ένα νέο που θα πάει ως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έμπειροι κοινοβουλευτικοί του κυβερνώντος κόμματος, θεωρούν κομβικό για τον κ. Τσίπρα να πάρει άμεσα αποφάσεις για το αν οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν, ταυτόχρονα ή μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιβεβαιώνουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένει μετρήσεις που θα αφορούν την περίοδο μετά το πολιτικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ που θα περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις κινήσεις που έγιναν εντός και εκτός Βουλής για να υπάρξει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επιβεβαιώνουν ακόμα και το ότι οι μετρήσεις που αφορούν τις επιδόσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμους πολιτικά δήμους και περιφέρειες των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι πολύ πιο κάτω από αυτές που περίμεναν.

Παράλληλα, παραδέχονται ότι η δημόσια συζήτηση για τη στήριξη από δανεικούς βουλευτές που δεν εκτονώνεται προκαλούν ασφυκτική πίεση, τα επιχειρήματα περί ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν περνούν στην κοινή γνώμη και αναμένουν ότι στις μετρήσεις που θα πάρουν στα χέρια τους τις επόμενες ημέρες, οι γνώμες υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών θα είναι περισσότερες. 

Πίσω από τις διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον χρόνο των εκλογών, καθώς ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο η «νέα» πλειοψηφία που εξακολουθεί να στηρίζεται σε βουλευτές των ΑΝΕΛ, μπορεί να αντέξει ως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Και ενώ τυπικά ο κ. Τσίπρας δεν αντιμετωπίζει κάποιον άμεσο κίνδυνο στη Βουλή, το γεγονός ότι οι κ. Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν να ανήκουν στους ΑΝΕΛ που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, δεν περνά ως κανονικό και πολιτικά ηθικό στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης.

Έμπειρος κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε στη «Ν» ως ενδεικτικό της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί εντός κοινοβουλίου, το γεγονός ότι οι επιτελείς της κυβέρνησης ασχολούνται αναγκαστικά με την αμφίσημη πλέον στάση της κ. Μεγαλοοικονόμου χωρίς να αντιδρούν, επειδή είναι η 151η που στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιώνει πλέον με τη σκέψη ότι μετά τα πολιτικά παζάρια που διαμόρφωσαν τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί ανά πάσα στιγμή να παζαρέψει την ψήφο του.

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, επανέφερε δυναμικά στο επίκεντρο το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο. Το στοιχείο που το καθιστά ισχυρό, είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος διαμόρφωσης κλίματος ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες και τελικά στην επικράτεια, πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η εικόνα αυτή οδηγεί στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος να σκέπτονται ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν πριν ή ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και είναι πολλοί εκείνοι που θα επιχειρήσουν να φτάσει αυτό το μήνυμα στον Πρωθυπουργό πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Σε αυτό το σκηνικό, το Μαξίμου έχει σήμερα στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ που συνεδριάζει το μεσημέρι με βασικό θέμα τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. «Είναι μια αποφασιστική κίνηση του Πάνου Καμμένου, πριν από την επικύρωση του πρωτόκολλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ» είπε στον ΑΝΤ1 χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδης, ενώ συζητείται έντονα το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος να διαγράψει τον Θ. Παπαχριστόπουλο πριν προλάβει να παραδώσει την έδρα του, με το σκεπτικό ότι ακόμα και αν παραδώσει την έδρα του στον Π. Καμμένο ο κ. Παπαχριστόπουλος, θα την πάρει ο πρώτος επιλαχών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει πει ότι θα διατηρήσει κανονικά την έδρα του στο κοινοβούλιο, εκτός ΑΝΕΛ.