Skip to main content

Δυναμικό «παρών» των δικηγόρων στην πορεία για το ασφαλιστικό

Την έντονη αντίθεσή τους στο προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εξέφρασαν οι δικηγόροι που συμμετείχαν στην πορεία εργαζομένων, επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με πανό και συνθήματα ο δικηγορικός κόσμος διαδήλωσε για την απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης με στοιχεία και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Σε ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση της συγκέντρωσης, στη πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, επεσήμανε ότι το δικηγορικό σώμα, με ενότητα και αποφασιστικότητα, δηλώνει την αντίθεσή του στο προσχέδιο της κυβέρνησης για τη φερόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Τόνισε ότι:

«Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ουσιαστική συμμετοχή για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος.

Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρεπή μας διαβίωση, την επαγγελματική μας υπόσταση και ανάπτυξη.

Ο δικηγόρος δεν είναι μόνον ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι και λειτουργός, που η αποστολή του συνδέεται με τη νομική συμπαράσταση. Με την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Με τη διαφύλαξη των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες -και ειδικότερα οι δικηγόροι- διατυπώσαμε εξ´ αρχής δημόσια τη θέση ότι το επίμαχο προσχέδιο δεν συνιστά μια πραγματική και αξιόπιστη πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Με επιχειρήματα και αριθμούς καταδείξαμε ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι ατελές και ανορθολογικό. Είναι δημευτικό του εισοδήματος. Είναι μη βιώσιμο. Δεν είναι συζητήσιμο.

Το προσχέδιο αυτό στερείται βασικών προϋποθέσεων μιας σοβαρής και αξιόπιστης πρότασης, διότι:

  • Δεν σέβεται θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς της κοινωνικής ασφάλισης. Η ανταποδοτικότητα μοιάζει με άγνωστη λέξη στο λεξιλόγιο του προσχεδίου.
  • Δεν θεμελιώνεται σε αναλογιστική μελέτη, τεκμηριωμένες ποσοτικοποιήσεις και εμπεριστατωμένα στοιχεία. Τα ζητήσαμε και δεν μας εδόθησαν.
  • Δεν περιέχει πρόβλεψη επιπτώσεων. Τη ζητήσαμε και δεν τη λάβαμε.
  • Κυριαρχείται από πρόδηλη σύγχυση ασφαλιστικών ρυθμίσεων και φορολογικών επιδιώξεων.
  • Εμφορείται από σκοπούς και λογικές, που δεν συνάδουν με την κοινωνική ασφάλιση. Είναι αυτονόητο ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο ανάκτησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ούτε μπορεί να θεμελιώνεται σε τοξικές  “ταξικές” διαφορές και άστοχες διακρίσεις μεταξύ “αδύναμων” και “φοροφυγάδων”.
  • Δεν λαμβάνει υπόψη την εισφοροδοτική ικανότητα.
  • Δεν συνεκτιμά την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι:

«Δεν είναι λοιπόν ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο ένα σύστημα:

  • Όταν οδηγεί σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση την πλειονότητα όλων των επιστημονικών-επαγγελματικών κλάδων.
  • Όταν συνεπάγεται την έξοδο από το επάγγελμα και τη ραγδαία κάθοδο στη φτωχοποίηση.
  • Όταν εγκυμονεί τον κίνδυνο άσκησης ποινικής διώξεως σε βάρος των πιο πολλών  από εμάς για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
  • Όταν εσφαλμένα θεωρούν οι συντάκτες του ότι έτσι θα αντληθούν πρόσκαιρες πηγές για την κάλυψη άλλων αναομολόγητων αναγκών».

Και ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κατέληξε:

«Τα ψίχουλα που αορίστως εξαγγέλλεται ότι θα δοθούν στους νέους για την ελάφρυνση της εισφοροδοτικής τους επιβάρυνσης δεν είναι ικανά να διασπάσουν την ενότητα του κλάδου μας. Να προκαλέσουν αντιδράσεις κοινωνικού αυτοματισμού.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάρτα απεριορίστων πολιτικών ελιγμών.

Ουδείς έχει δικαίωμα αναμονής.

Το πρόβλημα είναι εδώ και πρέπει να λυθεί. Άμεσα.

Πιστεύουμε στους κανόνες του διαλόγου.

Ζητάμε την απόσυρση του προσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης, με στοιχεία και τεκμηριωμένες προτάσεις. Με επίγνωση της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας και των προκλήσεών της.

Συνεχίζουμε δυναμικά και αποφασιστικά. Για τη ζωή μας. Για την αξιοπρέπειά μας».