Skip to main content

Πάπας Φραγκίσκος για το Ολοκαύτωμα: «Πρέπει να θυμόμαστε»

Ο Πάπας Φραγκίσκος την Τετάρτη ανήμερα της 76ης επετείου του Ολοκαυτώματος προέτρψε τους ανθρώπους να παρακολουθούν στενά τον ιδεολογικό εξτρεμισμό, επειδή «αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν ξανά».

Μίλησε τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνιση αντισημιτισμού στις ταραχές των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και δύο εβδομάδες μετά από τον βανδαλισμό μιας από τις μεγαλύτερες συναγωγές του Μόντρεαλ που σχεδόν πυρπολήθηκε.

Μιλώντας στο γενικό ακροατήριό του, μέσα στην παπική βιβλιοθήκη εξαιτίας των περιορισμών του κορωνοϊού, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχάσει ο κόσμος.

«Το να θυμάσαι είναι μια έκφραση της ανθρωπότητας. Το να θυμάστε είναι ένα σημάδι ευγένειας. Το να θυμόμαστε είναι μια προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον ειρήνης και αδελφότητας », δήλωσε, ο οποίος επισκέφθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 2016.

Οι Ναζί και οι σύμμαχοί τους δολοφόνησαν περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίους, καθώς και άλλες ομάδες, στην κατεχόμενη Γερμανία.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Εβραίοι, πέθαναν στο Άουσβιτς της νότιας Πολωνίας, το οποίο απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου 1945. Η συντριπτική πλειοψηφία εξοντώθηκε μέχρι θανάτου.

Ο Φράνσις είπε ότι η κοινωνία δεν πρέπει ποτέ να αγνοεί τους κινδύνους του εθνικισμού.

«Το να θυμόμαστε επίσης σημαίνει να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν ξανά, ξεκινώντας από ιδεολογικές προτάσεις που ισχυρίζονται ότι θέλουν να σώσουν έναν λαό αλλά καταλήγουν να καταστρέφουν έναν λαό και την ανθρωπότητα», είπε.

«Να είστε προσεκτικοί για το πώς ξεκίνησε αυτός ο δρόμος του θανάτου, της εξόντωσης και της βαρβαρότητας», είπε, αναφερόμενος στην άνοδο των Ναζί στην εξουσία τη δεκαετία του 1930 σε ένα κύμα ακραίου εθνικισμού.

Στην ταραχή των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο, ορισμένοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φορούσαν ρούχα με αντισημιτικά μηνύματα ή εμφάνιζαν ναζιστικά σύμβολα.

Κάποιος φορούσε ένα μπλουζάκι με την ένδειξη “Camp Auschwitz” και άλλος φορούσε ένα μπλουζάκι με την επιγραφή “6MWE”, ακροδεξιό ακρωνύμιο που σημαίνει “6 εκατομμύρια δεν ήταν αρκετό”.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters