Η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σημειώσεις μίας Γερμανίδας που είναι γιατρός και βοηθά τους πρόσφυγες στη Σάμο. Απορίες και επικρίσεις στα σχόλια για τις προτάσεις περί ασύλου που ανακοίνωσε η Κομισιόν.
“Μήπως παραείμαι ευαίσθητη για όλα αυτά;” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος στο ημερολόγιο της Στέλα Κούντσεντορφ από τη Σάμο, που δημοσιεύει την Παρασκευή η Süddeutsche Zeitung. Μόλις 27χρονών, απόφοιτη Ιατρικής αλλά χωρίς ειδικότητα ακόμη, η νεαρή από το Βερολίνο προσπαθεί να βοηθήσει, όσο μπορεί, τους πρόσφυγες στη Σάμο. Ανησυχία στον καταυλισμό, μόλις μαθεύτηκαν τα νέα για την πυρκαγιά στη Μόρια. “Βλέπω ασθενείς, πιο πέρα από τη σειρά αναμονής, που μιλούν φοβισμένοι στα κινητά τους, ρωτάνε να μάθουν για συγγενείς” γράφει η Στέλα Κούντσεντορφ. “Στη λίγη ώρα που θα συναντηθούμε, προσπαθώ να τους προσφέρω έστω και λίγη ανθρώπινη ζεστασιά, παρά τα εμπόδια της γλώσσας και της μάσκας, που καλύπτει το μισό πρόσωπό μου. Νιώθω πόσο θλιμμένοι είναι οι μεταφραστές και οι μεταφράστριές μας. Προέρχονται από τον καταυλισμό, αλλά είναι σταθερά μέρος της ομάδας μας. Νέοι άνθρωποι σαν κι εμάς, που κάποτε πήγαιναν στο πανεπιστήμιο. Που κάνουν πράγματα, έχουν ελπίδες, θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους και τώρα εγκλωβίζονται στην απόλυτη αβεβαιότητα”.
Τι αποκομίζει μία νεαρή γιατρός, που ήρθε εθελοντικά στη Σάμο για να δώσει τη μάχη της στις δύσκολες συνθήκες του καταυλισμού; Η Στέλα Κούντσεντορφ σημειώνει: “Θάρρος μου εμπνέει η ευγνωμοσύνη που βιώνουμε. Το ‘Ινσαλάχ’ ενός ηλικιωμένου που πάσχει από διαβήτη, όταν, με τη βοήθεια συμβόλων και χρωμάτων του εξηγώ το σχέδιο (που πρέπει να ακολουθήσει) για τις ενέσεις ινσουλίνης και τη μέτρηση του σακχάρου. Το ‘Thank you, sister’ που λέει μία ασθενής από την Ερυθραία με πόνους στα νεφρά, όταν κάνω υπερηχογράφημα. Το σιωπηλό, ευχαριστήριο βλέμμα ενός νεαρού άνδρα που είχε ενοχλήσεις για μήνες και επιτέλους παίρνει μία σωστή διάγνωση για το απόστημα που προκλήθηκε μετά από βιασμό. Τα φοβισμένα, αλλά και ζεστά μάτια στο υποσιτισμένο κορίτσι, όταν αγγίζω την κοιλιά του και σκέφτομαι πόσο αλλόκοτο είναι να εγκαταλείπεις σε αυτές τις συνθήκες έναν μικροκαμωμένο, ευαίσθητο άνθρωπο που θα είχε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει ζεστασιά, μόρφωση, μέλλον”.
“Αυτή είναι η Ευρώπη”
Τι κομίζουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για τη μετανάστευση και το άσυλο; Μία ρεαλιστική αποτίμηση επιχειρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σε σχόλιό της με τίτλο “Αυτή είναι η Ευρώπη”. Όπως επισημαίνει “θα ήταν εξαιρετικά περίεργο να συναντούσε ομόθυμο ενθουσιασμό το νέο σύμφωνο της Κομισιόν για τη μετανάστευση και το άσυλο. Διαφέρουν πολύ τα συμφέροντα και οι αυτοπροσδιορισμοί των κρατών-μελών για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά η αποστολή της Κομισιόν δεν είναι άλλη, παρά να καταθέτει προτάσεις και αυτό έκανε”. Για τον αρθρογράφο “δεν πρέπει να απορριφθούν πάραυτα ούτε η πρόταση της Κομισιόν, αλλά ούτε όλες οι φωνές των Ανατολικοευρωπαίων. Είναι σωστό ότι πρέπει να καταπολεμήσεις νωρίς- και εκτός Ευρώπης- τα αίτια της μετανάστευσης. Παρά ταύτα, η μετανάστευση είναι γεγονός. Όποιος απορρίπτει εξ’ αρχής οποιαδήποτε νύξη για “αναδιανομή” (…) πρέπει να αναρωτηθεί, εάν πραγματικά έχει θέση στην ΕΕ”.
Την Πέμπτη ο αντιπρόεδος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς συμμετείχε στην εκδήλωση WELT Summit Vienna, που διοργάνωσε στην αυστριακή πρωτεύουσα η εφημερίδα Die Welt. Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου “οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του Welt Summit Vienna. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εγκωμιάζει τα σχέδια. Ωστόσο, σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τον διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο, παραμένουν ανοιχτά…”
Ξέμειναν στον Πειραιά οι… απείθαρχοι επιβάτες
Μία ασυνήθιστη ιστορία κορωνοϊού συνέβη στον Πειραιά: ο καπετάνιος του γερμανικού κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6 της εταιρίας TUI απέβαλε από το πλοίο και άφησε στο λιμάνι δύο επιβάτες, οι οποίοι δεν τήρησαν τις οδηγίες για την πανδημία. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Merkur οι δύο επιβάτες “απομακρύνθηκαν από το υπόλοιπο γκρουπ μόλις το πλοίο έδεσε στον Πειραιά. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ατομικός περίπατος απαγορεύεται αυστηρά. Αμέσως οι δύο παραθεριστές υπέστησαν τις συνέπειες, καθώς τους απαγορεύθηκε η είσοδος στο πλοίο. Αναγκάστηκαν μάλιστα να φροντίσουν οι ίδιοι για την επιστροφή τους (στη Γερμανία)”.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της TUI στην εφημερίδα Berliner Kurier η κρουαζιέρα είχε οργανωθεί από τις 13 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου με αφετηρία, αλλά και τέρμα, το Ηράκλειο της Κρήτης. Η συμπεριφορά των δύο επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά παραβίαζε τους κανόνες γιατί “όποιος απομακρύνεται από το γκρουπ κινδυνεύει να μολυνθεί με τον κορωνοϊό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει στο πλοίο”.