Skip to main content

Ρουμανία: Σημάδια υποχώρησης από την κυβέρνηση για την αποποινικοποίηση πράξεων διαφθοράς

Ο αρχηγός του κυβερνώντος, κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αποσύρει το αμφιλεγόμενο διάταγμα για υποθέσεις διαφθοράς, το οποίο έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και την διεθνή καταδίκη από τότε που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ο Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος θεωρείται ότι ηγείται της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι θα συναντηθεί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό.

«Ίσως να υπάρξουν και συζητήσεις για απόσυρσή του, εάν ο πρωθυπουργός το επιθυμεί», είπε ο κ. Ντραγκνέα στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα DCNews.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο συγκεκριμένο μέσο, ο ίδιος δήλωσε: «Νιώθω ότι δεν μπορώ να συγκρατήσω άλλο την πίεση από τις περιφερειακές οργανώσεις που μπορούν να βγάλουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους του Βουκουρεστίου.

»Ως εκ τούτου, αποφάσισα να συναντηθώ με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού για να προτείνω μια λύση να αρθεί το αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Το PSD διαθέτει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία μαζί με τον κεντροδεξιό εταίρο του, το κόμμα ALDE (Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών).

Το διάταγμα για την αποποινικοποίηση ορισμένων εγκλημάτων διαφθοράς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων από τότε που η Ρουμανία εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2007.

Αν επιβληθεί, θα αποποινικοποιήσει αδικήματα όπως την κατάχρηση εξουσίας που θα αφορούν ποσά μικρότερα των 48.000 δολαρίων.

Η κυβέρνηση PSD – ALDE του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου έχει μέχρι στιγμής απορρίψει σθεναρά τις εκκλήσεις για να ακυρώσει το διάταγμα, παρότι την Πέμπτη εμφανίστηκαν «ρωγμές» στο υπουργικό συμβούλιο, με την παραίτηση ενός υπουργού και την έκκληση ενός αντιπροέδρου του PSD για απόσυρση του μέτρου.

Με σκληρή γλώσσα κατά του μέτρου έχει εκφραστεί και ο προερχόμενος από την Κεντροδεξιά πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.